10 • 12 • 2020

Paplašina komforta zonu cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem

 Nevienam nav noslēpums, ka daudziem cilvēkiem, kuri sirgst ar dažāda rakstura traucējumiem, tostarp ar dzīves laikā iegūtām garīga rakstura saslimšanām, ir ierobežota socializācija, viņiem objektīvi un subjektīvi ir liegtas pašizpausmes iespējas, savu prasmju un spēju apliecināšana. Visbiežāk šie cilvēki dzīvo noslēgtu dzīvi. Lai veicinātu šādu cilvēku komforta zonas paplašināšanu, kā arī apgūt jaunas pašaprūpes spējas un ieraudzīt „citu dzīvi”, biedrība „Gaismas stars” ar Ziedot.lv un “Latvijas valsts meži” atbalstu realizēja projektu „No māla pikas līdz kopgaldam”, kas aptvēra vairākas aktivitātes: māla trauku izgatavošanu, plānošanu, ekskursijas, ēst gatavošanu un nakšņošanu ārpus ierastās vides.

Māla trauki kopgaldam

Viena no primārajām projekta aktivitātēm paredzēja māla trauku izgatavošanu desmit nodarbībās ar plānoto dalībnieku skaitu – 14 centra Gaismas stars apmeklētājiem. Biedrības „Gaismas stars” vadītāja Dace Kalniņa stāsta: „Podniecības nodarbības biedrības „Labizjūtas” podnieku vadībā organizējām Rīgā, dienas aprūpes centra telpās Grīziņkalnā. Interese par šo iespēju bija ļoti liela, tāpēc kopējais dalībnieku skaits bija lielāks. Mūsu klientu uzdevums bija izgatavot māla traukus – krūzīti, šķīvi un bļodiņu. Vēlāk šie trauki tika nogādāti ceplī podnieku īpašumā Meņģelē, kur tie tika padedzināti.” Uz cepļa atvēršanu Meņģelē, mājās „Stiebriņi” kopumā devās 17 cilvēku delegācija, no tiem 14 centra apmeklētāji un 3 pavadošais personāls. Pēc cepļa atvēršanas podnieki mācīja apstrādāt traukus, lai tie iegūtu pilnīgu gatavības stadiju un būtu izmantojami galda klāšanā. Vienlaikus uz ugunskura tapa kopīgi vārīta zupa, ko klātesošie baudīja no jaunajiem traukiem.

Četru dienu ceļojums – jauna pieredze

Projekta ietvaros tika plānota došanās uz cepļa atvēršanu Meņģelē , kā arī vairākas ekskursijas, kam atvēlēta viena diena. Centra apmeklētāji un pavadošais personāls ceļā devās ar pasažieru vilcienu līdz Koknesei un tālāk ar satiksmes autobusu līdz rezervētajām naktsmītnēm Vecbebru tehnikuma dienesta viesnīcā. Dace atzīst, ka kādam šis brauciens ārpus Rīgas bija arī pirmā pieredze. Kopumā novērots, ka šie cilvēki reti dodas pašu vai tuvinieku organizētās ekskursijās un nakšņošana ārpus ierastās vides ir īpašs piedzīvojums.

Lai bez starpgadījumiem īstenotu šo ieceri, notika rūpīga plānošana – sastādīti saraksti ar līdzi ņemamajām lietām, apgūtas prasmes pašiem sakārtot savas ceļojumu somas. Tāpat pašiem projekta dalībniekiem vajadzēja izvēlēties ekskursiju vietas, sazvanīt tās un sarunāt tikšanās laiku, sastādīt pārtikas preču sarakstu un pašiem iepirkties. Dalībnieki vienojās par sekojošu ekskursiju plānu: iznomājot Vecbebru pašvaldības mikroautobusu, dalībnieki devās uz saimniecību "Karlīnas", kur iepazinās ar eksotiskiem putniem un dzīvniekiem; uz Rūdolfa Blaumaņa memoriālo muzeju "Braki"; apmeklēja Odzienas pili, kur laipni tika uzņemti, kā arī iegriezās maizes ceptuvē Liepkalni un devās ekskursijā pa Daugavu ar vikingu kuģīti "Namnesis". Ceļojuma laikā ir gūti novērojumi, ka projekta dalībnieki spēj daudz vairāk nekā domā viņu tuvinieki. Piemēram, šie cilvēki ir ļoti taupīgi, prot skaitīt naudu, izvēlēties produktus un gatavot maltītes ar ļoti zemām izmaksām. Piederīgie, uzzinot, ko paveicis viens vai otrs projekta dalībnieks, bijuši ļoti pārsteigti. Tāpat novērots, ka pēc projekta realizācijas vairākiem dalībniekiem zudušas dažas nepamatotas bailes. „Viena no meitenēm meklē darbu, bet viņai bija ļoti bail zvanīt potenciālajam darbadevējam. Projekta laikā viņa aktīvi iesaistījās plānošanas darbos un zvanīja uz vairākām vietām. Tagad viņa atzīst, ka bailes ir zudušas un arī darba devējam spēj piezvanīt. ”

Projekta vadītāja uzsver: „Projekts ir izdevies par visiem simts procentiem – dalībnieki ir ieguvuši jaunas pieredzes, paplašinājuši savu komforta zonu un saņēmuši garīgo baudījumu par pašu paveikto darbu.”

 

Esam sertificēti
BM certification iso