05 • 08 • 2020

Vardarbībā cietušajām sievietēm būs patvērums arī Latgalē

Vardarbībā cietušās sievietes visbiežāk izvēlas klusēt, it īpaši tad, ja varmāka dzīvo ģimenē. Bieži vien gadiem tiek ciesta gan fiziskā, gan emocionālā vardarbība, bet vienmēr pienāk lūzuma punkts, kad sieviete saprot: turpmāk tā dzīvot nav iespējams? Kur meklēt palīdzību, kā risināt sadzīves jautājums, kas notiks ar bērniem, kā juridiski pareizi risināt jautājumus, kurp doties un paslēpties, lai justos drošībā? Viena no tādām vietām ir Centrs Marta, kurš saņem finansiālu atbalstu projektu realizācijai  arī no AS “Latvijas valsts meži” ziedojumiem sociālās jomas projektiem, ko administrē fonds “Ziedot.lv”.  

Centrs Marta – starpdisciplināra pieeja

Vardarbībā cietušajām sievietēm Centrā Marta vienlaikus tiek piedāvāta psihologa, sociālā darbinieka, sociālā rehabilitētāja un jurista pakalpojumi. Tas nozīmē, ka vardarbībā cietusī sieviete var saņemt pilnu pakalpojumu un konsultāciju klāstu vienā vietā – neapmeklējot citas iestādes un atkārtoti nav spiesta dalīties ar savu problēmu. Centra Marta attīstības programmu vadītāja Lelde Vaivode stāsta: „Katra situācija ir īpaša un neviens nevēlas par to publiski runāt. It īpaši mazākās pilsētās, kur viens par otru daudz zina, atklāt, ka ģimenē pastāv vardarbība, ir liela uzdrīkstēšanās. Maldīgs ir priekšstats, ka vardarbība galvenokārt sastopama augsta sociālā riska vietās – arī ģimenēs ar labu izglītību, stabiliem un pat augstiem ienākumiem, nereti ir vardarbīga atmosfēra. Turklāt tā ne vienmēr ir fiziskā vardarbība. Bieži ir emocionāla rakstura pazemojumi, piespiedu seksuālās attiecības, pārspīlēta finansiālā kontrole, sievietēm tiek liegta iespēja izglītoties, strādāt un pēc saviem ieskatiem izmantot brīvo laiku. Ir grūti pateikt, kurš no vardarbības veidiem ir vairāk postošs.”

Ik gadu Centrs Marta Rīgā sniedz palīdzību aptuveni 400 vardarbībā cietušām sievietēm.

img 5594

Top Centra Marta filiāle Rēzeknē

2017. gadā tika atklāta Centra Marta filiāle Liepājā. Darbības laikā ir pierādījies, ka Centrs Marta ir ļoti nepieciešams, un gluži vai pēdējā iespēja vairākām Kurzemes puses sievietēm. Domājot par citiem reģioniem, Centrs Marta piesaista finansējumu, lai attīstītu filiāli arī Rēzeknē, tādējādi nodrošinot starpdisciplināras komandas pieejamību arī sievietēm Latgalē. Viens no finansējuma avotiem ir AS “Latvijas valsts meži” ziedojums sociālās jomas projektiem, ko administrē fonds “Ziedot.lv”. Projekta ietvaros saņemtie līdzekļi tiek izmantoti Centra MARTA Rēzeknes filiāles izveidošanai, ar nolūku ilgtermiņā efektīvi nodrošināt pilnu starpdisciplinārā modelī balstītu sociālās rehabilitācijas pakalpojumu vardarbībā cietušām Latgales reģionā dzīvojošām sievietēm atbilstoši viņu vajadzībām, lai pārtrauktu vardarbību, mazinātu tās sekas un nodrošinātu tiesību aizstāvību. Projekta ietvaros tiks izveidota un apmācīta Rēzeknes filiāles komanda, attīstīta sadarbība ar pašvaldību, kā arī konsultētas pirmās 5–10 klientes.

 

Lelde Vaivode vēsta: „Patlaban tiek labiekārtotas telpas, apzināti sadarbības partneri un izsludināts konkurss uz psihologa, sociālā darbinieka un jurista amata vietām. Darbs ar vardarbībā cietušajiem ir sarežģīts, tāpēc veiksim speciālistu papildu apmācību, lai jau no pirmās darbības dienas mēs varētu piedāvāt ļoti augstas kvalitātes palīdzību. ”

Pirmās klientes Rēzeknes filiālē plānots uzņemt jau gada otrajā pusē.

 

Esam sertificēti
BM certification iso