17 • 07 • 2020

Ezerē bērni apgūst kokamatniecības prasmes

img 6269

Ezere kartē meklējama Saldus novada pašā nomalē uz Latvijas Lietuvas robežas – vairāk nekā 150 kilometrus no Rīgas un pusstundas braucienā no novada centra. Ezeres pagastā dzīvo nedaudz vairāk nekā 1000 cilvēku, no tiem Ezeres centrā ap 300. Jāpriecājas, ka izdevies saglabāt skolu ar aptuveni 100 audzēkņiem. Pagasta centrs sakopts, zālīte nopļauta, iekoptas puķu dobes, sakārtota dīķmala, labi uzturēts ir Lielezeres muižas senais parks, daudzviet redzami koka izstrādājumi – soliņi, atkritumu urnas, vides objekti, šūpoles un tiltiņi.

Jēgpilna brīvā laika pavadīšana

Biedrības Mūsu ligzda vadītāja Raina Boguža stāsta par nepieciešamību startēt projektu konkursā Ziedot.lv, kuram sociāli nozīmīgu projektu realizēšanai finansējumu ik gadu novirza AS “Latvijas valsts meži”. „Mēs esam tālu no centra un bērniem ir sarežģīti izbraukāt uz interešu izglītības pulciņiem Saldū, turklāt vecāku ienākumi lielākoties ir nelieli un knapi spēj nodrošināt ģimenei nepieciešamās lietas. Jau pirms vairākiem gadiem domāju, ko varētu piedāvāt pagasta bērniem, lai tie jēgpilni pavadītu brīvo laiku, un kaut ko arī iemācītos. Kopš 2015. gada, piesaistot dažādu projektu finansējumu, kopā ar amatnieku Alvidu Pupši organizējam kokamatniecības nodarbības, kurās interesenti apgūst praktiskās iemaņas kokapstrādē un iemācās izgatavot dažādus priekšmetus – gan saimniecībā noderīgus, gan kā dizaina vai rotaļu elementus. Pakāpeniski esam iegādājušies pašus nepieciešamākos instrumentus, bet ar šī projekta atbalstu pārejam jaunā kvalitātē. Protams, ne visu var nopirkt uzreiz, taču tagad mums ir labs elektroinstrumentu pamatkapitāls, lai attīstītu kokapmatniecības jomu,” stāsta biedrības vadītāja.

Nodarbību popularitāte ar katru gadu pieaug un pagājušajā gadā tās noritēja periodiski, turklāt  ar lielu dalībnieku skaitu. Raina turpina: „Strādājam arī Covid pandēmijas laikā, tikai pieeja tagad cita. Esošajās telpās nevaram nodrošināt pietiekamu distancēšanos, tāpēc reizi nedēļā bērni nāk uz  darbnīcu, kur saņem jaunā projektiņa sagatavoto materiālu paciņu kopā ar foto instrukciju. Mājās viņiem darbiņš jāizdara, jānofotografē, jānosūta meistaram, kurš darbu novērtē.”

Interese par kokamatniecības pulciņu ir liela – nāk bērni jau no 6 gadu vecuma, kā arī iesaistās bērnu vecāki un seniori. Vidēji nodarbībās ir ap 20 un vairāk bērnu. Alvids Pupšis smej: „Bērniem šeit patīk – ja nodarbību sākums paredzēts plkst. 16, tad bērni sāk nākt uz darbnīcu jau no pusdienas laika – šeit viņi manā uzraudzībā ne tikai strādā ar koku, bet iesaistu viņus arī rotaļās un izklaidēs, kas māca koncentrēties un fiziski attīstīties. Piemēram, visiem pulciņa apmeklētājiem ir jāiemācās staigāt ar koka kājām.”

img 6263

Nodarbībās top dažādas lietas: rotaļu automašīnas, lidmašīnas, saimniecībā noderīgas kastes un kastītes, paplātes un grozi, kā arī apsveikumi un dekori dažādos svētkos – pat koka Ziemassvētku egle un kalendārs.

Iegādāti jauni instrumenti un kokmateriāli

Vaicāts kam galvenokārt ir novirzīts projektā saņemtais finansējums, Alvids vēsta: „Esam tikuši pie labiem elektriskajiem kokapstrādes instrumentiem, kas mums bija nepieciešami. Arī labi kokmateriāli ir dārgi, jo mēs nepērkam kaltēs žāvētu materiālu, jo tāds koks visu mūžu turpina staigāt un liekties – vislabākā ir pareizi, dabiskā veidā izžāvēta koksne, bet tā nav lēta. ”

Kokmateriālu noliktavās vērojama sortimentu daudzveidība – apaļkoks, kurš vēl tikai gaida savu pārvēršanos dēļos un brusās, lai vēlāk pārtaptu derīgās lietās, kā arī pamatīgi dēļi un pavisam sīkas līstītes. Alvids katram kokam redz savu pielietojumu.

img 6280

Kopā ar bērniem top ne tikai priekšmeti, kas vēlāk kalpo pašiem to izgatavotājiem un viņu ģimenēm, bet arī pagasta centra labiekārtošanā. Gandrīz visas atkritumu urnas ir pulciņa dalībnieku un Alvida izgatavotas, tāpat arī latvju zīmes, kas rotā centra skvēru, kurā greznojas arī Latvijas valsts karogs, tapušas ar bērnu rokām.

 

 

Esam sertificēti
BM certification iso