10 • 11 • 2019

Latvijas teātru vecmeistaru atbalstam, priekam un godam – uzvedums “Es esmu”

dsc 2701

Vasaras sākumā mūzikas namā "Daile" notika ikgadējais labdarības uzvedums ar nosaukums "Es esmu". Sadarbībā ar Nacionālo teātri un Kultūras ministriju to jau sesto gadu rīkoja Teātra senioru atbalsta fonds “Rampa”, pateicoties AS “Latvijas valsts meži” (LVM) ziedojumam sociālās jomas projektiem. Pasākumā ik gadus teātra un mūzikas lielmeistari, uzstājoties uz vienas skatuves, kopīgi vienojas Latvijas teātru vecāko kolēģu atbalstam.

Uzvedumā teātra pasauli pārstāvēja tādi leģendāri aktieri kā Lolita Cauka, Lidija Pupure, Uldis Dumpis un Juris Bartkevičs. Savukārt pasākuma vadīšana tradicionāli tika uzticēta Nacionālā teātra aktieriem Egilam Melbārdim un Mārtiņam Eglienam, kuriem pievienojās arī citu teātru tautā iemīļoti aktieri. Uzvedumā piedalījās arī mūziķi Rihards Zaļupe, saksofonistu kvartets “n[ex]t move” un citi.

dsc 2493

Tā, piemēram, Lidijas Pupures tikšanās ar Blūza mūziķiem skatītājiem ļāva satikt pēdējo Dailes teātra romantiķi Pēteri Pētersonu, Lolita Cauka kopā ar kori “Kamēr” ieveda Raiņa Jāzepa pasaulē, bet Juris Bartkevičs tandēmā ar pianisti Agnesi Egliņu pāršķirstīja Krodera grāmatas lappuses.

“Es pirmo reizi šajā projektā, bet ar lielu prieku piedalos, Kroders nodzīvoja ļoti garu, labu mūžu, un arī pēdējos gados uztaisīja spēcīgas izrādes, bet tas, ko viņš mūsu paaudzei iedevis, tā ir tā brīvības sajūta, un māksla augstāka par visu!” atklāja aktieris Juris Bartkevičs.

Arī šogad uzveduma režisore ir Latvijas Nacionālā teātra aktrise Dita Lūriņa, programmu veidojot kā saspēli starp aktierspēli un mūzikas spēli, par partneriem pieaicinot Latvijā visiem iemīļotus un atpazīstamus mūziķus dzīvajā izpildījumā. Šī gada uzveduma "jaunā nots" būs sadarbība radošajā procesā ar Latvijā zināmiem komponistiem.

Visi pasākuma laikā gūtie līdzekļi tika novirzīti Latvijas teātra vecmeistaru sociālā stāvokļa un veselības uzlabošanai: medikamentu iegādei, operāciju un rehabilitācijas izdevumu segšanai. 2018. gadā caur fondu “Rampa” atbalstu saņēma 34 no teātru vecmeistariem.

Pasākumu organizeja biedrība "Rampa", saņemot finansiālu atbalstu sociālās jomas projektu realizācijai no LVM ziedojumiem, ko administrē fonds “Ziedot.lv” programmā “Atbalsts pensijas vecuma cilvēkiem cienīgam un aktīvam dzīvesveidam”.

 

Esam sertificēti
BM certification iso