20 • 10 • 2017

Baltā spieķa dienas lieluzvedums Latgales vēstniecībā "Gors"

 

Latgales vēstniecībā „Gors"  norisinājās Baltā spieķa dienas (15. oktobris) lieluzvedums - literāri muzikāls uzvedums pirmizrāde “Katram ceļam sava sirds", kurā uz skatuves kāpa un māksliniecisko priekšnesumu sniedza “Latvijas neredzīgo biedrības” (LNB) biedri – cilvēki ar redzes invaliditāti. Pasākums īstenots pateicoties AS “Latvijas valsts meži” (LVM) ziedojumam sociālās jomas projektiem, ko administrē fonds “Ziedot.lv”.

“Šī projekta mērķis bija skatuvisko iemaņu apgūšana un nostiprināšana muzikālu, dramaturģijas un scenogrāfijas nodarbību laikā cilvēkiem ar redzes invaliditāti. Nodarbības tika organizētas četrās Latvijas pilsētās - Cēsīs, Daugavpilī, Balvos un Rēzeknē pusgada garumā, apgūstot projekta režisores Ineses Vanagas izstrādāto repertuārs lieluzvedumam. Skatuves māksla neredzīgiem cilvēkiem ir pielīdzināma terapijai ar kuras palīdzību tiek risinātas daudzveidīgās veselības un sociālas problēmas, “stāsta  LNB projektu vadītāja Sandra Smona.  

SvetlanaSproge copy

“Ik gadu neredzīgo biedrība organizē dažādus pasākumus, lai stāstītu sabiedrībai - kas ir neredzīgs un vājredzīgs cilvēks, ko mēs darām biedrībā un kā varam viens otram palīdzēt. Šogad nolēmām vienu no galvenajiem Baltās spieķa dienas pasākumiem organizēt Latgalē – Rēzeknē. Tā varētu būt jauka tradīcija organizēt pasākumus reģionā. Paldies atbalstītājiem, kas deva mums iespēju radoši izpausties un ka vairāku mēnešu garumā vairākās pilsētās neredzīgi un vājredzīgi cilvēki mācījās, pilnveidojās, ieguva jaunas prasmes gan vokālās, gan runas. Un šodien bija patiess prieks redzēt ar kādu degsmi un atbildības sajūtu mākslinieki demonstrēja savu sniegumu, apliecinot cik dažādi un talantīgi ir mūsu biedri,” gandarījumu par redzēto koncertu pauda Svetlana Sproģe. 

Rezisore copy

“Šis lieluzvedums ir stāsts par ceļu... Par fizisko ceļu, kuru ejam, un garīgo, kas mūsos. Ikviens ceļš ir izaicinājums un turpinājums. Tas māca mūs būt drosmīgiem, redzīgiem un mīlošiem. Uzveduma dalībnieki no Balviem ar zviedru rakstnieces Selmas Lāgerlēvas leģendu „Bēgšana uz Ēģipti" lasījumu aicina skatītājus uz ceļojumu tālajos laikos – Austrumzemes tuksnesī, kur ceļš ir patvērums un glābiņš. Savukārt, Cēsu, Daugavpils un Rīgas dalībnieki "ceļo" tepat, pa Latvijas ceļiem, un kopā ar Imanta Ziedoņa dzeju vēlreiz pierāda, ka Latvija ir brīnumskaista zeme. Mazliet sentimentāla un tomēr – lieliska!,” īsi uzvedumu raksturo tā režisore Inese Vanaga, kas visu izgudroja, salika vienā pasākumā  vairāku organizāciju vēlmes un ieguldīja milzīgu darbu, lai uzdevums būtu skaists un sniegtu māksliniecisko baudījumu ikvienam.

Balvi

LNB Balvu teritoriālās organizācijas teātra kopa “Redzēt ar sirdi" darbojas jau vairāk nekā septiņus gadus. Ir iestudētas piecas izrādes, kopa, ka dalībnieki, ir piedalījušies Republikas amatierteātru skatē "Gada izrāda", kur saņemts augstāko punktu skaits starp 80 amatierteātriem. Liels sasniegums ir izrādes „Vārds” izrādīšana Dailes teātrī. Šajā projektā iesaistījās vēl astoņi jauni dalībnieki. Visi darbojās ar lielu interesi, entuziasmu un prieku.

Cesis

Muzikālā uzveduma dalībnieki no Cēsīm ir apveltīti ar lielisku humora izjūtu un īpašu sirsnību. Savu kopu nodēvējuši par „Dziedāšanas fakultāti – 2017” , kuras moto: „Dziedāt, ziedēt, dziedināt”! Ik nedēļu sanākot kopā tiek dziedāts un smiets.

Daugavpils

Daugavpils neredzīgo sabiedrības ansamblis „Muzikālais stariņš” darbojas jau 20 gadus. Ansamblī piedalās talantīgi dziedātāji un muzikanti. Dzīves moto ir mērķtiecība, optimisms un radošais process. Ansamblis labprāt iesaistās dažādos pilsētas un reģionālajos pasākumos. Ar mūzikas palīdzību, neredzīgie cilvēki atrod dzīves stimulu un garīgo gandarījumu.

Strazdumuiza

Visu uzdevumu caurvija Strazdumuižas drāmas un dzejas teātra, kurš darbojas jau kopš 1948. gada un Latvijas simtgades gada svinēs savu 70 gadu jubileju, mākslinieki. Pašreiz studijā darbojas 11 aktieri, kas darbojas sev un citiem par prieku. Iestudēti galvenokārt tiek latviešu dzejas un dramaturģijas materiāli.

Pateicoties „ Latvijas valsts meži” atbalstītajam projektam, LNB Rēzeknes TO biedriem, redzes invalidiem, radās iespēja aktīvi iesaistīties radošajās nodarbības, kuras tiek darinātas dažādu materiālu dekorācijas muzikāli dramatiskajam uzvedumam Latgales vēstniecībā „Gors”.Biedri ar lielu entuziasmu un prieku iesaistījās nodarbībās veidojot kvalitatīvas dekorācijas, pierādot sabiedrībai, ka viņi VAR! Cilvēki labprāt izmanto projekta dotās iespējas darboties un atrasties kolektīvā, ka ari plašākā sabiedrībā, un būt noderīgiem ar savu darbu.

 

Esam sertificēti
BM certification iso