07 • 11 • 2022

LVM piešķir “Ekselences balvu” labākajiem bioloģijas skolotājiem

ekselences balva

Novērtējot pedagogu profesionalitāti un īpašo ieguldījumu skolēnu izglītošanā, novembra sākumā svinīgā ceremonijā AS “Latvijas valsts meži” pārstāvji pasniedza “Ekselences balvu” tiem bioloģijas skolotājiem, kuru sniegumu augstu novērtēja skolēni, vecāki un kolēģi, kā arī izglītības eksperti un uzņēmēji. Bauskas Valsts ģimnāzijas skolotāja Lāsma Krastiņa saņēma LVM balvu kā labākā bioloģijas skolotāja.

“Lai gan eksaktajos priekšmetos ir daudz talantu, mēs redzam, ka studentu vidū trūkst tādu, kuri studē šos priekšmetus. Talanti ir, iespējas arī, bet tiek izvēlēti tādi priekšmeti, kas neatbilst ekonomikai un darba tirgum. Jūs, mīļie skolotāji, iedvesmojat jaunos cilvēkus atklāt pasauli caur šiem priekšmetiem, caur valodu, un tādā veidā jūs radāt pamatu mūsu nākotnes sabiedrībai. Mūsu skolēni gūst labus panākumus starptautiskās olimpiādēs un konkursos, taču šis ir viens no tiem nedaudzajiem pasākumiem, kad apbalvo skolotājus. Paldies tiem, kuri izvirzīja skolotājus šai balvai! Liels paldies skolotājiem par darbu, ko darāt!” pedagogus apbalvošanas ceremonijā sveica Valsts prezidents Egils Levits. 

ekselences balva skolotajai

Attēlā: Bauskas Valsts ģimnāzijas bioloģijas skolotāja Lāsma Krastiņa ar LVM saņemto balvu

Balvas pirmajai kārtai audzēkņi, vecāki, kolēģi un skolas vadība šogad kopā bija izvirzījuši 190 bioloģijas, fizikas, ķīmijas, matemātikas un vācu valodas pedagogus. Fināla kārtā no pieteiktajiem 190 pedagogiem  piedalījās 22 spēcīgākie (4 līdz 5 katrā mācību priekšmetā), kuri 1. novembrī tikās Rīgas Teikas vidusskolā, lai atklātā konkursā savstarpēji sacenstos par ekselenta skolotāja titulu un naudas balvu.

Fināla kārtā skolotāji savu meistarību demonstrēja, vadot reālu mācību stundu Rīgas Teikas vidusskolas 7. – 10. klašu skolēniem, kā arī analizējot un piedāvājot risinājumus nestandarta mācību situācijai. Pedagogu uzdevums bija fokusēt nodarbības uz skolēna darba rezultātu, mūsdienīga mācību procesa prioritātēm un skolēnu iesaistīšanu. Piemēram, bioloģijas skolotāji vadīja mācību stundas fragmentu, kura rezultātā skolēniem bija jāprot skaidrot augu loma oglekļa apritē.

ekselences balva stunda

“Konkursa finālā bija fascinējoši vērot, cik ļoti dažādos veidos var mācīt vienu un to pašu tematu, cik dažādus, radošus ceļus skolotāji izvēlas, lai sasniegtu labāko rezultātu – skolēnu izpratni par konkrēto mācību tematu. Profesionalitātes latiņa, ko šodien uzrādīja skolotāji, ir ļoti augsta – gan tajā, cik lielā mērā pedagogi iedziļinās, analizē savu darbu klasē, gan tehnoloģiju lietojumā, gan arī savos centienos strādāt ar to, kā skolēni domā,” finālistu sniegumu raksturo balvas iniciatore un Latvijas Universitātes (LU) Starpnozaru izglītības inovāciju centra direktore Dace Namsone.

Ceremonijā piedalījās un skolotājus sveica arī LU rektors Indriķis Muižnieks, Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāres vietniece Ilze Saleniece, Vācijas vēstnieks Kristians Helts, kā arī balvas mecenāti – Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācijas, Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijas, Latvijas Kokrūpniecības federācijas, Gētes institūta Rīgā, AS „Latvijas valsts meži”, izglītības uzņēmuma “Lielvārds”, profesionālās tālākizglītības un pilnveides izglītības iestādes FITA, “Accenture Baltics” un “LIDL Latvija” pārstāvji.

“Ekselences balva”, ko jau 10. gadu organizē LU Starpnozaru izglītības inovāciju centrs sadarbībā ar LU Fondu, Valsts izglītības satura centru, Izglītības un zinātnes ministriju, ir izglītības ekspertu un uzņēmēju kopīgi radīta iniciatīva, lai pateiktu paldies un izceltu tos skolotājus, kuru sniegums ir kā mēraukla izcilam pedagoga darbam 21. gadsimtā. Šogad rīkotājiem pievienojusies arī LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte.

Lasīt vairāk: