27 • 05 • 2019

Ar rekordlielu apmeklētāju skaitu aizvadītas vērienīgās “Latvijas Meža dienas”

f64 meza dienas 20190525 111

Aizvadītajā nedēļas nogalē skolēni, jaunieši un ģimenes no visas Latvijas iepazina meža nozari Baltijā lielākajā meža izziņas pasākumā “Latvijas Meža dienas” Tērvetē. Divu dienu svētkus Kurbada pasaulē apmeklēja 13,5 tūkstoši lielu un mazu interesentu.

”Latvijas Meža dienas” 1,6 km garā maršrutā vienkopus pulcēja 100 dažādas ar mežsaimniecību, kokapstrādi un vidi saistītas organizācijas, kas svētku laikā rūpējās par apmeklētāju izglītošanu un labsajūtu. Interesentiem bija iespēja aktīvi piedalīties meža izziņas darbnīcās, darboties daudzveidīgās izglītojošās aktivitātēs kopā ar rūķiem, Cūkmenu un zinošiem nozares profesionāļiem.

Izziņas pieturās bija aplūkojami dažādi no koka radīti priekšmeti, interesentiem bija iespēja ne vien satikt koka amatniekus, bet arī pašiem iemēģināt roku šajā jomā. Vienā no pieturām bija iespēja zāģēt apaļkokus, nozāģētās ripiņas bērni turpat arī apgleznoja. Daudzi jaunieši izmantoja iespēju iekāpt dažāda veida meža tehnikā. Kādā meža izziņas stacijā varēja likt lielu puzli, citā bija jāšauj mērķī, bet vēl kādā arboristi piedāvāja mācīties kāpt kokos.

Plašs piedāvājums bija arī pieaugušajiem nozares interesentiem - varēja aprunāties ar jomas speciālistiem gan par meža politiku, gan ekoloģiju, gan arī Latvijas derīgajiem izrakteņiem un zemes urbšanas iekārtām. Tie, kuri apsaimnieko paši savus mežus, ilgāk uzkavējās tajos stendos, kur varēja uzzināt par cirsmu plānošanu, mežu apsaimniekošanu, augsnes sagatavošanu un daudzām citām vērtīgām lietām.

f64 meza dienas 20190525 0741

“Latvijas teritoriju klāj vairāk nekā 50% mežu, pēc būtības mēs esam meža tauta un mums jāzina viss, kas mežā notiek – kā to audzē, kā kopj un kā sagatavo kokmateriālus. Lielajām kompānijām te ir iespēja tikties ar saviem potenciālajiem klientiem, atrādot jaunāko tehniku, gan izglītot sabiedrību. Ar izglītotu sabiedrības locekli ir grūtāk manipulēt nekā ar neizglītotu. Esmu gandarīts redzot, ka cilvēki šogad nekur nesteidzās un mierīgi baudīja pasākuma gaisotni. Ir vērsts savu brīvo laiku pavadīt tuvāk dabai.

Raugoties uz arvien pieaugošo apmeklētāju atsaucību un interesi par pasākumu, esam apņēmības pilni turpināt tradīciju un “Latvijas Meža dienās” pulcēt, izglītot un iedvesmot atpūtai dabā arī nākamgad! Paldies par piedalīšanos sadarbības partneriem un paldies par ļaušanos piedzīvojumam visiem apmeklētājiem – uz tikšanos!” teic “Latvijas Meža dienas” rīkotāju pārstāvis Normunds Namnieks.

Pasākuma pirmā diena, 24. maijs, tika veltīta skolēniem un jauniešiem: jaunas zināšanas guva vairāk nekā 9000 skolēnu no visiem Latvijas reģioniem. Kā atzina daudzi no dalībniekiem, ierašanās parkā bijusi kā vēl viena klases ekskursija mācību gada izskaņā, kurā var vērot to, ko parasti ikdienā neizdodas ne redzēt, ne darīt - rāpties kokos kā arboristiem, veidot smiltīs paša iztēlotu zemes relfeju, skatīt meža tehniku un iejusties harvestera vadītāja amatā, “atslābināties” vannā ar simtiem čiekuru, iepazīties ar Cūkmenu un daudz ko citu.

 g6a8029

Līdztekus meža apsaimniekošanas gudrību izzināšanai vairāk nekā 80 stendos, “Latvijas Meža dienu” pirmajā dienā tika godināti dažādu konkursu laureāti: sveikti LVM 2018./2019. gada stipendiāti, LVM "Meža dienas 2019" uzlīmju konkursa uzvarētāji, sumināti arī “Zaļā josta” kampaņas “Tīrai Latvijai” laureāti! Prieks un aizrautība mirdzēja gan zēnu, gan meiteņu acīs, jo savu iespējamo nākotnes profesiju te varēja iepazīt katrs, kurš apmeklēja daudzveidīgos ar mežu saistīto mācību iestāžu stendus.

 g6a8419

Dienas laikā notika arī finālsacencības “LVM Meža olimpiāde 2019”, par kuras uzvarētājiem kļuva Irlavas pamatskola, kas dosies meža ekspedīcijā uz Austriju!

“Veiksmes un panākumu atslēga ir labs skolotājs, kurš spēj motivēt, saprasts un iedvesmot. Mums ir paveicies ar savu skolotāju un mūsu komandu. Šoreiz bijām patiesi noskaņoti uzvarai, jo jau trešo gadu veiksmīgi piedalāmies olimpiādē. Šis gads ir mūsu,” īsi pēc rezultātu paziņošanas prieka asaru saviļņoti teic Irlavas skolas komanda.

f64 meza dienas 20190525 236

Sestdiena, 25. maijs Kurbada zemē tika aizvadīts ģimeņu zīmē – jau no agra rīta mazie ķipari piepildīja meža izziņas stendus, cits pār citu taujājot un saucot sev interesējošo, aicinot aktīvi līdzdarboties meža izziņā arī savus vecākus un vecvecākus. Tēti novērtēja iespēju redzēt un izmēģināt meža tehniku darbībā, mammas guva iedvesmu savam dārzam un prieku par bērnu aizrautību. Arī tikšanās ar tīru mežu aizstāvi Cūkmenu neatstāja vienaldzīgos. Krāšņā medību suņu parāde un meža taku seriāla “Stirnu buks” Susuru skrējiens pulcēja gan lielus, gan mazus.

Visas dienas laikā tika atklāti daudzi jauni objekti piemēram, projekta “Viedais koks” ekspozīcija, kas vēsta par dažāda veida koka konstrukciju izmantošanu būvniecībā: koka karkasu, frēzbaļķu guļbūvi, krustiski līmētas koksnes paneļus.

“Šī māja uzskatāmi demonstrē, cik labi un dažādi koku var izmantot būvniecībā. Te skaidri redzamas koksnes kā materiāla priekšrocības,” stāsta biedrības “Zaļā māja” vadītājs Kristaps Ceplis.

Savukārt jaunā Tērvetes piedzīvojumu veloparka atklāšana pulcēja visus aktīvas atpūtas cienītājus Baltijā lielākajā šāda veida izklaidē mežā. Notika arī pirmās sacensības, kurās spēkojās pat četrgadnieki. Velotakas garums ir 2,8 km, tā ved caur pieaugušu mežu, jaunaudzēm, kailcirti. Takas malās ir izvietoti informatīvi stendi, kuros konkrētā vieta ir aprakstīta. Nākotnē šeit plānots izveidot stacionāras meža pieturas – tematiskās sētas.

“Latvijas Meža dienas” organizē AS “Latvijas valsts meži” sadarbībā ar Tērvetes novada pašvaldību, Latvijas Meža īpašnieku biedrību, Latvijas Kokrūpniecības federāciju un biedrību “Zaļās mājas”. 2018. gadā  Latvijas Meža dienas LVM dabas parkā Tērvetē notika pirmo reizi, un tajās piedalījās kopumā ap 12 000 cilvēku.

Lasīt vairāk: