04 • 02 • 2019

Jauns paņēmiens jaunaudžu aizsardzībai – aizsargsiets galotnēm

galotnes

Lai pasargātu jaunos kokus no mežā dzīvojošo pārnadžu postījumiem, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) veic vairākus jaunaudžu aizsardzības pasākumus. LVM Dienvidkurzemes reģionā tiek pārbaudīta jauna metode kociņu dzinumu aizsardzībai – aizsargsiets mazo priedīšu galotnēm. 

“Jaunaudžu aizsardzība pret pārnadžu bojājumiem īpaši aktuāla kļūst ziemā, kad barības vielu iegūšana dzīvniekiem ir apgrūtināta un jauno skujkoku galotnes un zari kļūst par iecienītāko barību. 2018. gada nogalē veicām eksperimentu 3 hektāru platībā, uzvelkot mazo priedīšu galotnēm aizsargsietu. Tam būtu jāaizsargā kociņu galotnes no izkošanas. Par šīs metodes efektivitāti varēsim spriest jau pavasarī,” skaidro LVM Dienvidkurzemes reģiona meža apsaimniekošanas plānošanas vadītāja Dace Gūtmane.

LVM apsaimniekotajā teritorijā 2018. gadā atjaunoto meža platību aizsardzība pret meža dzīvnieku postījumiem veikta 14208 ha lielā platībā, jaunaudžu stumbru aizsardzības pasākumi – teju 2000 ha platībā. Ar katru gadu platību skaits, ko nepieciešams apstrādāt pret pārnadžu bojājumiem, palielinās. Tas skaidrojams ar pieaugošo dzīvnieku daudzumu atsevišķās teritorijās. 

20190110 160348 lab

Mežā dzīvojošie pārnadži – stirnas, brieži, aļņi – ir iecienījuši jauno kociņu dzinumus un stumbra mizu, kurus nograužot, tiek apdraudēta kociņu tālākā augšana un pilnvērtīga stumbra veidošanās. Lai tā nenotiktu, kociņu galotnes un sānu zari LVM apsaimniekotajā teritorijā tiek apstrādāti ar augu aizsardzības līdzekļiem – repelentiem, kas atbaida dzīvniekus ar smaržu un nepatīkamu garšu. Kā alternatīvs līdzeklis ir arī nemazgātas aitas vilnas uztīšana uz koku galotnēm, ko var veikt jebkuros laikapstākļos.

Teritorijās, kur meža dzīvnieku ir daudz, šāda jaunaudžu aizsardzība tiek veikta jau pirmajā gadā no kociņu iestādīšanas līdz brīdim, kad tie ir sasnieguši vismaz pusotra metra augstumu. Turpmākajos gados svarīgi pasargāt jaunaudžu koku stumbrus no aļņiem un briežiem. To aizsardzībai tiek izmantotas stumbru aizsargspirāles, kuras tiek uztītas uz koka stumbra bez zaru daļas, neļaujot dzīvniekiem piekļūt stumbra mizai.

Lasīt vairāk: