27 • 12 • 2017

LVM vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis saņem balvu “Latvijas lepnums 2017”

AL1 3779

Foto: Aivars Liepiņš, laikraksts "Diena"

Jau četrpadsmito reizi ar balvu “Latvijas lepnums” teikts “paldies” cilvēkiem, kuri ikdienā ar savu darbu un sirds siltumu spējuši ne tikai mainīt līdzcilvēku dzīves, bet arī sniegt ieguldījumu Latvijas sabiedrībai. Šogad balvu nominācijā “Dabas draugs”  saņēma AS “Latvijas valsts meži” (LVM) vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis.

Uģis pazīstams kā aizrautīgs ērgļu pazinējs, kurš ar mazo ērgļu pētniecību nodarbojas teju kopš skolas laikiem. Strādājot LVM, Uģis ir ne tikai vecākais vides eksperts, bet arī mazo ērgļu monitoringa programmas koordinators. 2014. gadā ar sabiedrības atbalstu eksperts savā īpašumā Barkavas novadā izveidojis Latvijā pirmo savvaļas putnu rehabilitācijas staciju.

AL1 4272

Foto: Aivars Liepiņš, laikraksts "Diena"

2008. gadā Uģis uzsāka putnu video novērošanas projektu, kura ietvaros ikvienam interneta lietotājam ir iespēja sekot līdzi norisēm mazo ērgļu ligzdā, kurā notikumi bieži vien ir pat saspringtāki, nekā mākslas filmās.

Mazais ērglis ir viena no pasaulē apdraudētākajām ērgļu sugām, taču Latvijā šie putni jūtas salīdzinoši labi un turpina ligzdošanu. Lai saglabātu ērgļu populāciju, eksperts kopā ar domu biedriem izveidojis mākslīgās ligzdas un apgredzenojis ērgļus, kas ļauj sekot šo putnu ligzdošanas paradumiem. 

“Latvijas lepnums” ir apbalvojums par pašaizliedzīgu un nesavtīgu palīdzību cilvēkiem. Pirmo reizi balva – stilizētā zelta ābele pasniegta 2004. gadā.