12 • 10 • 2017

Latvijas valsts mežu vēstniecība aicina uz krūmcidoniju dienu

Ada 1

Ceturtdien, 19. oktobrī Latvijas valsts mežu vēstniecībā “Krūmcidoniju diena” – aicinām apmeklēt un iepazīt veselīgo un aromātisko Latvijas citronu!

Pasākuma dienā varēs iegādāties AS “Latvijas valsts meži” kokaudzētavās audzētās jaunākās krūmcidoniju šķirnes ‘Rasa’, ‘Darius’ un ‘Rondo’. Organisma uzmundrināšanai rudens drēgnajos vakaros, Dārzkopības institūts būs sarūpējis jau gatavus dažādus krūmcidoniju produktus, kurus pasākuma laikā varēs gan degustēt, gan iegādāties.

No plkst. 15 līdz 17 notiks seminārs, kura laikā speciālisti konsultēs par krūmcidoniju stādīšanu, audzēšanu, kopšanu, pārstrādi un citiem apmeklētājus interesējošiem jautājumiem.

Krūmcidoniju augļi ir cieti un skābi, taču tie ir vērtīgi un veselīgi, turklāt ir četras reizes bagātāki ar C vitamīnu un citām imunitāti stiprinošām vielām nekā āboli. Arī ziedu krāšņumā var sacensties ar citiem vasarzaļajiem krūmiem.

Krūmcidoniju spēku jau izsenis novērtējuši ļaudis visā pasaulē. Senajā Grieķijā auglis ticis īpaši cienīts. Tur likums paredzējis augļus obligāti ēst kāzu dienā, lai jaunlaulāto turpmākā dzīve būtu tikpat jauka, kā krūmcidonijas smarža.

Arī Latvijā savulaik krūmcidonijas lika drēbju skapjos, lai apģērbs uzsūktu patīkamo aromātu!

cidoniju diena logo

 

Krūmcidoniju diena tiek rīkota sadarbībā ar Dārzkopības institūtu projekta “Perspektīvas augļaugu komerckultūras – krūmcidoniju (Chaenomeles japonica) vidi saudzējoša audzēšana un bezatlikuma pārstrādes tehnoloģijas”  ietvaros. Projekta mērķis ir izstrādāt krūmcidoniju vidi saudzējošas audzēšanas, augu aizsardzības, uzglabāšanas un bezatlikuma pārstrādes tehnoloģijas.

Latvijas valsts mežu vēstniecība ir vieta, kur uzturēt cilvēka un meža savstarpējo dialogu, kā arī nelielu daļu no meža ienest savās mājās. Tā atrodas Rīgā, Vaiņodes ielā 1 un ir atvērta ik darba dienu no plkst. 9.00 līdz 18.00, kā arī sestdienās no 09.00 līdz 15.00. Aktuālāko mežā un dārzā uzzini pirmais vēstniecības Facebook lapā: www.facebook.com/LVMVestnieciba.