29 • 12 • 2016

Siltie laikapstākļi ietekmē mežizstrādes darbu apjomu

ponsse18

Gada izskaņā valdošais siltais un lietainais laiks ietekmējis arī mežizstrādes darbu gaitu. Tā kā līdz 20. decembrim ir jau sagatavoti kokmateriāli 2016. gada plānotajā apjomā, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) vienojusies ar pakalpojumu sniedzējiem par mežizstrādes darbu apjoma ierobežošanu līdz 2. janvārim.

“Vidējo mežizstrādes apjomu esam samazinājuši līdz 2 200 m3/dienā, kas sastāda vien 15% no faktiskās mežizstrādes jaudas. Ņemot vērā, ka aptuveni 50% no LVM valdījumā esošām mežaudzēm atrodas uz slapjām vai nosusinātām augsnēm, kur zemes nestspēja ir ļoti zema, lai minimizētu augsnes un meža infrastruktūras objektu bojājumus, vislabāk šādās audzēs mežizstrādi veikt sala apstākļos.” skaidro LVM Mežizstrādes daļas vadītājs Juris Mālakalns. Pakalpojumu sniedzēji šo laiku izmanto tehnikas remontam un apkopei, bet darbiniekiem tiek piešķirts atvaļinājums un brīvdienas.

Jaunā gada sākumam ir sagatavoti divi ražošanas scenāriji, no kuriem viens paredz līdzšinējos bezsala apstākļus, bet otrs – gaisa temperatūras pazemināšanos zem 0⁰ C.

“Ja saglabājas līdzšinējie laika apstākļi, mežizstrādi janvārī plānojam veikt 400 000 m3 apjomā, izvēloties cirsmas ar labiem kokmateriālu pievešanas un izvešanas apstākļiem. Būtisks nosacījums – sagatavotajiem kokmateriāliem jābūt pieejamiem izvešanai pircējiem, lai uzņēmums pildītu koksnes produktu piegāžu saistības,” stāsta Juris Mālakalns.

Gadījumā, ja janvārī iestājas ziema un vidējā gaisa temperatūra sasniegs -5C, mežizstrādes apjomi tiks kāpināti, pamatā veicot cirsmu izstrādi uz zemas nestspējas augsnēm, kur mežizstrāde iespējama tikai sala apstākļos vai ļoti sausā vasarā. Šāda scenārija gadījumā izstrādes apjomu janvārī plānots kāpināt līdz 540 000m3.

Pērn, 2015./2016.gada ziemā, sinoptiķi vēl 22. decembrī prognozēja salu tikai pēc 5. janvāra, taču pastāvīgs sals iestājās jau 26. decembrī. Pilnvērtīgi izmantot negaidītā sala apstākļu priekšrocības gada nogalē neizdevās, jo pakalpojumu sniedzēji bija vienojušies ar LVM līdz 4. janvārim nodot tehniku remontā un darbiniekiem piešķirt brīvdienas. Neskatoties uz to, LVM 2016. gada janvāri sagatavoja un veica kokmateriālu piegādes klientiem 390 000m3 apjomā.

Lasīt vairāk: