01 • 12 • 2016

Svētku eglītes meklējumos

 32140010

Ziemassvētku gaidīšanas laiks ir brīnumu, ģimenes tradīciju, īpašas gaismas un vien šim raksturīgo smaržu laiks. Protams, neiztikt arī bez svētku eglītes – to var nopirkt tirdziņā vai iegādāties podiņā kādā no AS “Latvijas valsts meži" (LVM) kokaudzētavām, lai aug un kuplo arī turpmāk. Arī šogad Latvijas iedzīvotājiem tiek sniegta iespēja doties uz AS “Latvijas valsts meži” apsaimniekotajiem mežiem un pārnest mājās savu Ziemassvētku eglīti, kaut arī citviet Eiropā šāda iespēja netiek dota.

Podiņā augošais adatu prieks

Picea abies Remontii

Daudzas ģimenes izvēlas jaunu tradīciju: tā vietā, lai apbruņotos ar zāģi un pēc eglītes dotos uz mežu, priekšroka tiek dota podiņā augošai eglītei, ko pavasarī pārstāda un lolo savā piemājas dārzā. Turpmākos gados atliek vien sarūpēt jaunas, pašdarinātas rotas no dabas materiāliem, un otra tikpat skaista un sirsnīga eglīte – nebūs rodama nekur citviet plašajā pasaulē.

“LVM Sēklas un stādi” kokaudzētavās ir pieejama plaša eglīšu podiņā izvēle: neliela piramīda, ligzdiņa, eglīte ar savdabīgu skraju vainagu, kurā būs daudz vietas rotājumiem vai, piemēram, eglīti ar blīvu vainagu, kuru rotāt ar smalkākiem un mazākiem rotājumiem.

Uz mežu pēc egles

IMG 0012

Ja tomēr izvēle tiek dota par labu sniega kupenām un svētku eglītes meklējumiem mežā, tad jādodas uz LVM apsaimniekoto mežu, no kura mājās drīkst pārnest vienu zaļo svētku rotu. Lai nenodarītu mežam skādi, jāievēro daži priekšnoteikumi – kādās vietās, kā un kādu eglīti cirst.

“Pārliecināties, ka atrodaties valsts mežu teritorijā, var arī izmantojot mūsu izstrādāto mobilo lietotni “LVM Meža karte” un www.mammadabakarte.lv. Eglītes iedzīvotājiem aug ceļu un grāvju malās, uz stigām, zem elektrolīnijām vai pieaugušā mežā zem lieliem kokiem, bet noteikti ne jaunaudzēs un jaunā jauktu koku mežā – tur koki ir īpaši stādīti un kopti nākotnes mežam,” skaidro “LVM Mežkopība” direktors Mārtiņš Gūtmanis.

Eglīti bezmaksas drīkst cirst tikai LVM apsaimniekotajā mežā, aizliegts – publiskajos dabas parkos un īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kas atzīmētas ar ozollapas attēlu uz zaļa fona, kā arī jāuzmanās, vai taka nav ievedusi citu īpašnieku mežā.  

Plašāka informācija par to, kur un kā pareizi meklēt Ziemassvētku eglīti un kā to pareizi uzglabāt, atrodama LVM bukletā:

 egle 

Dodoties uz mežu, jāievēro, ka eglītes celma caurmēram jābūt mazākam par 12 centimetriem, kas parasti atbilst divus līdz trīs metru garai eglei.

LVM meža robežas var atpazīt pēc ceļu malās izvietotajām dzeltenajām zīmēm, kā arī visa robeža ir iezīmēta ar dzeltenām svītrām uz koku stumbriem. Kā arī uz kvartālstigu krustpunktiem izvietotās plāksnītes ar AS “Latvijas valsts meži" uzrakstu apliecina, ka atrodaties valsts mežā.

Infografika Egle 210x2755mm izmaias 02 02

Ja šogad padomā ir rotāt eglīti ar eko rotājumiem, LVM centrālajā birojā Vaiņodes ielā 1 līdz pat gadu mijai atvērts Ziemassvētku veikals, kurā atrodamas ne vien LVM kokaudzētavu un Kalsnavas arborētuma darbinieku darinātās eko bumbas eglītēm, bet arī Adventes vainagi un daudzi citi rotājumi, kas ļaus ieraudzīt un sasmaržot dabas skaistumu un brīnumu! Arī zaļie skuju koku kociņi podiņos te rodami dažādos izmēros. Veikals līdz gadu mijai atvērts darba dienās no plkst. 9 līdz 18, turklāt arī sestdien, 3. decembrī – svētku veikala durvis būs vaļā kā darbdienās, lai priecētu rūķus, kuri darba dienās ir aizņemti citu darbu dunā.

Lasīt vairāk: