30 • 11 • 2016

Jelgavas kokaudzētavā iemirdzas lielā egle

IMG 9709 m copy

Ziemas saulgriežu gaidīšanas laikā, “LVM Sēklas un stādi” Jelgavas kokaudzētavā, skanot svētku dziesmām un bērniem darbojoties radošajās darbnīcās, tika iedegta kokaudzētavas lielā svētku egle. Spožā svētku egle liecina, ka te savu zaļo svētku rotu var rast teju ikviens interesents – dažādu šķirņu un izmēru eglītes podiņos augs un, pareizi koptas, spēs priecēt mājiniekus vēl daudzus gadus, bet no dabas materiāliem darinātie eko rotājumi – būs sirsnīga dāvana tuviniekiem vai īpaša rota svētku kociņam.

Svētku egles iedegšanas pasākumā bija aicināti Ozolnieku vidusskolas 4. klašu skolēni, kuri aktīvi darbojās kokaudzētavas radošajā darbnīcā, darinot lielajai svētku eglei īpašos čiekuru rotājumus. “Veiksmīgā sadarbība ar Ozolnieku vidusskolas skolēniem mums ir izveidojusies, tradicionāli tiekoties un kopā darbojoties dabaszinību projektu nedēļas ietvaros. Tāpēc ar prieku bērnus aicinājām arī uz svētku eglītes iedegšanas svētkiem. Bērniem ļoti patika aktivitātes radošajās darbnīcās, viņi pat izteica vēlmi, ka nākamgad varētu darināt ne tikai čiekuru pūcītes, kaķus vai zaķus, bet iemēģināt roku arī Adventes vainagu pīšanā,” stāsta kokaudzētavas tirdzniecības laukuma pārzine Solveiga Rasnača.

IMG 9660

Egles godā celšanas pasākumā neiztika arī bez jautrām rotaļām un radošu egles rotāšanu, kā arī izzinošu jautājumu un atbilžu spēli par mežu un dabu. Iestājoties tumsai un skanot dziesmai “Reiz mežā dzima eglīte”, simtiem gaismas lampiņu mirdzumā iemirdzējās kokaudzētavas svētku rota, kuru garāmgājēji un autobraucēji var apskatīt, mērojot ceļu posmā Jelgava–Ozolnieki.

 IMG 9752 n

Līdzās plašajam podiņos augošo eglīšu klāstam, kas izvietots tirdzniecības laukumā, kokaudzētava šogad piedāvā iegādāties arī “LVM Sēklas un stādi” kokaudzētavās un LVM Kalsnavas arborētumā darinātos svētku rotājumus: tradicionālas un praktiskas svētku rotas, kas ieguvušas netradicionālu un īpašu veidolu, kā piemēram, Adventes vainagi no garzvīņu baltegles skujām vai cieši sapītiem lielākiem un mazākiem čiekuriem, rūķu čiekuri eglītes dekorēšanai, kā arī čiekuru un dažādu sēklu rotājumu bumbas. Svētku rotu piedāvājums atrodams arī LVM klientu centrā Vaiņodes ielā 1, Rīgā. Veikals atvērts darba dienās no plkst. 9 līdz 18, par prieku naskākajiem rūķiem - veikals būs atvērts arī sestdien, 3. decembrī no plkst. 9 līdz 18.

LVM kokaudzētavās var izvēlēties dažāda augstuma un veida egles: neliela piramīda, ligzdiņa, eglīte ar savdabīgu skraju vainagu, kurā būs daudz vietas rotājumiem vai, piemēram, eglīti ar blīvu vainagu, kuru rotāt ar smalkākiem un mazākiem rotājumiem. Eglīte podiņā sniedz iespēju priecāties par tās skaistumu un kuplumu daudzu gadu garumā, ja tā tiek pārstādīta mājas pagalmā. Ja to atstāj augt turpat podiņā, tā var kuplot un turpināt augt, vien jāņem vērā, ka pēc pāris gadiem tā jāpārstāda lielākā podā un jāmēslo.

“LVM Sēklas un stādi” Adventes vainagi un rotājumi

“LVM Sēklas un stādi” eglītes podiņos

Lasīt vairāk: