22 • 06 • 2016

Vasaras saulgriežos – esam vērīgi!

 MG 7256

Vasaras saulgriežu burvību vislabāk baudīt ārpus mājām un pilsētas burzmas – dabā. Atpūšoties mežā, jābūt klusiem, kā arī jāievēro kārtības un drošības pasākumi ugunsnedrošajā laika posmā. Turklāt jābūt gataviem negaidītai tikšanās reizei ar meža dzīvniekiem un to mazuļiem, ielāgojot, ka tiem nav nepieciešama cilvēku palīdzība.

Šobrīd Latvijas mežos aktīvi rosās dzīvnieku mazuļi – stirnēni, briedēni, drīz šķilsies arī zaķēni. AS “Latvijas valsts meži” vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis aicina atcerēties, ka šo dzīvnieku mājas ir mežā un tos nedrīkst aiztikt vai pārvietot. Turklāt par savvaļas dzīvnieku turēšanu nebrīvē draud bargs sods.

IMG 2699

Jāņem vērā, ka mazuļu vecāki ir tuvumā, lai par tiem rūpētos un sargātu no svešiniekiem. Ja redzams, ka dzīvnieks tomēr ir ievainots un tam nepieciešama palīdzība, tad jāzvana Valsts meža dienestam (VMD) pa tālruni 67221322.

Sastopot mežā, piemēram, lapsu, bebru vai mežacūku, ir nepieciešama īpaša piesardzība. Gadījumā, ja dzīvnieks izrāda agresijas pazīmes, ieteicams mainīt maršrutu vai paslēpieties. Bez pamatojuma dzīvnieki nemēdz uzbrukt, ja vien tiem netiek radīts satraukums, sākot to vajāt vai radot skaļas, kas tiem nav tīkamas.

LVM vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis aicina ievērot piesardzības pasākumus, sastopot mežā sīkputniņus. “Ja redzams, ka kāds putns ir izkritis no ligzdas vai, mācoties lidot, nesekmīgi piezemējies, putniņš saudzīgi jāpaceļ un jānovieto uz tuvumā esošā koka zara, lai pasargātu to no suņiem un citiem nelabvēļiem. Putniņa vecāki ir tuvumā un spēs par to parūpēties,” teic eksperts. Ja ir aizdomas, ka lidonis ir ievainots un tam nepieciešama palīdzība, jāsazinās ar VMD vai var taujāt padomu LVM ekspertam Uģim Bergmanim pa tālr. 29485851.

Šajā laikā iespējama sastapšanās ar agresīviem putnu vecākiem, īpaši vārnām, kas, aizsargājot savu mazuli, var lidot virs garāmgājējiem vai pat tiem uzbrukt. Lai pasargātu sevi, bērnus un mājdzīvniekus, kā arī, lai nenodarītu kaitējumu putniem, zemē atrastus plēsīgo putnu mazuļus noteikti nevajadzētu ņemt rokās. Ja tuvojas agresīvs putns, eksperts iesaka labāk doties pēc iespējas ātrāk prom

 MG 9806

Uģis Bergmanis arī norāda, ka, neskatoties uz to, ka “visa laba Jāņu zāle, kas aug Jāņu vakarā”, tomēr jāatceras par aizsargājamiem augiem, kas aug mūsu mežos un aicina tos sargāt un neizvēlēties Jāņu vainaga rotām. Eksperts aicina priecāties par dzegužpirkstītes un naktsvijoles skaistumu mežā, tās plūkt aizliegts!

AS “Latvijas valsts meži” vēl patīkamus un mierīgus vasaras saulgiežus, baudot Latvijas dabas burvību. Līgo!LVM Ligo 2016