16 • 06 • 2016

Pavasara Meža dienās iepazīst un sakopj mežu

berni1

Šajā pavasarī AS “Latvijas valsts meži” aizvadījusi 219 Meža dienu pasākumus, kuros piedalījušies gandrīz 8500 cilvēku – galvenokārt skolēni un bērnudārzu audzēkņi –, kā arī pašvaldību pārstāvji un uzņēmuma sadarbības partneri, kuri novērtēja iespēju iepazīt uzņēmuma darbību. Meža dienu dalībnieki piedalījās meža sakopšanas, atjaunošanas, putnu būrīšu izlikšanas talkās, kā arī meža izziņas ekskursijās.

“Latvija ir viena no retajām valstīm pasaulē, kur mežs un meža veltes bezmaksas pieejamas ikvienam dabas draugam. Ja vēsturiski Meža dienas pulcēja skolēnus, lai nāktu talkā stādīt nākotnes mežu, tad mūsdienās meža stādīšana tiek uzticēta pieredzējušiem profesionāliem, un skolēni aicināti izzināt mežu – lūkot, kas mežā notiek, kas tajā atrodamas un kā jāuzvedas, lai atpūta dabā būtu tīkama. Mežs mūs māca ik uz soļa, jāprot tikai ieklausīties,” teic LVM vecākais meža eksperts Kaspars Riže.

Mežā vislabāk var redzēt to, ko uzņēmums dara un kā saimnieko, tādēļ Meža dienu dalībniekiem ik gadu tiek dota iespēja apskatīt, iepazīt, aptaustīt un darīt. Kuplākais dalībnieku un aizvadīto pasākumu skaits vērojams Rīgai tuvākajās mežsaimniecībās – Zemgalē un Rietumvidzemē.

Salīdzinoši daudz pasākumu aizvadīts arī Ziemeļlatgalē, kur dalībnieki galvenokārt piedalījās meža sakopšanas un atkritumu vākšanas talkās, izprotot to, cik būtiski ir nemēslot mežā. Meža dienu laikā ir sakopts Driksnas dabas parks, Smeceres mežs, kā arī aizvadīta jau par tradīciju kļuvusī atkritumu vākšanas talka Ančupānu dabas parkā, pulcējot gan skolēnus, gan novada iedzīvotājus.

Austrumvidzemē dalībnieki tika iepazīstināti ar meža apsaimniekošanu, jaunaudžu kopšanu, meža stādīšanu, kā arī tika organizētas dažādas aktivitātes un konkursi, kuru laikā varēja pielietot jauniegūtās zināšanas un pārbaudīt savu acu mēru. Līdzās izzinošajām ekskursijām, Austumvidzemes mežsaimniecības darbinieki, pateicoties nedaudz vēlākam pavasarim, aktīvi organizēja putnu būru tīrīšanu, gatavošanu un uzstādīšanu. Turklāt tika sakopts arī Silvas dendrārijs, Lustriņdruva un citas vietējiem iedzīvotājiem nozīmīgas vietas.

Lai gan Vidusdaugavas mežsaimniecības mežos ligzdojošie putni vairs netika traucēti ar putnu būrīšu tīrīšanu, Meža dienu dalībnieki laiku vadīja sarunās par mežu. Skolēni devās izzinošās pastaigās pa Skrīveru dendroloģisko parku, sakopa meža takas, kas ved uz iecienīto Kalnamuižas ezeru, kā arī piedalījās aizraujošās meža ekskursijās.

2016. gada Meža dienu dalībnieki, mācoties stādīt mežu, atjaunoja 93,3 hektāru platību, izlika vairāk nekā 1000 putnu būrīšus un sakopa dabu, izvedot no meža 130,9 m3 atkritumu.

Dalībnieku pieredzes ir dažādas, jaunieguvumi vieno. Piedāvājam ielūkoties dažās pavasara Meža dienās gūtajās atziņās:

Lazdonas pamatskola: kopjot mežu un ceļmalu, savāktas divas piekabes atkritumu

laurenci copy

Lazdonas pamatskolas 4.—8. klases skolēni Meža dienu ietvaros līdzdarbojās meža sakopšanas darbos. Laiks bija pasākumam labvēlīgs, jo siltie saules stari tā vien aicināja doties dabā.

Skolotāju un LVM darbinieku vadībā tika uzkoptas ceļmalas ap Lazdonas pilskalnu, “ledzēniem” un Vadzola ezeru. Ceļmalās sagūla zilie atkritumu maisi ar izmestajām PET pudelēm, papīriem, traukiem, kārbām. Kopjot mežu un ceļmalas, tika savāktas divas piekabes atkritumu. Piekabē tika iecelts pamests dīvāns, vanna ar atkritumiem, ievārījuma burkas, pat dažādu maksājumu kvītis.

Pārdomājot paveikto, talcinieki secināja, ka diemžēl darba nav kļuvis mazāk. “Pagājušajā gadā šajā vietā tika savākti aptuveni 4 kubikmetrus atkritumu, šogad jau uz pusi vairāk — aptuveni 8 kubikmetri. Neviļus jādomā — kāpēc tā? Vai tiešām izmest mežā nederīgas lietas ir vieglāk nekā tam paredzētajos konteineros? Mums gan tā gribējās, lai šā gada Meža dienu sauklis “Aug mežs, augam arī mēs” attaisnojas un nepatīkamo atkritumu kļūst aizvien mazāk,” teic Lazdonas pamatskolas skolotāja.

Laurenču sākumskola mācās par mežu mežā

laurenc

Laurenču sākumskola aktīvi iesaistās mammadaba rīkotajās meža izziņas aktivitātēs, mācoties un izzinot dabā. Nākamajā mācību gadā skola kļūs par Mammadaba vēstniecību.

Laurenču sākumskolas 4. un 5. klases skolēni kopā ar skolotājiem un LVM darbiniekiem šopavasar devās uz Vēru meža iecirkni Siguldas novada Allažu pagastā, lai stundas laikā 0,7 hektāru lielā plātībā iestādītu ap diviem tūkstošiem priedīšu stādu, kas reiz izaugs par lieliem un spēcīgiem kokiem! Skolēni par savu paveikto darbu bija patiešām gandarīti, jo īpaši tāpēc, ka līdzās praktiskajam stādīšanas darbam, bija iespēja gūt atbildes par to, kas un kā notiek mežā.

Lasīt vairāk: