05 • 05 • 2016

LVM stipendiāti apguvuši zinības piecos semināros

 Imezs stipendiati

Cik ātri aug mežs? Kādi ir mežu tipi? Kas ir meža daudzveidība? Šos un daudzus citus jautājumus AS “Latvijas valsts meži” (LVM) stipendiātiem bija iespēja uzzināt 2015./2016. mācību gada laikā, aktīvi iesaistoties un praktiski darbojoties dabas dienās un piecos semināros. “Mežs katram no mums nozīmē savu: bērnības atmiņas, aktīva sporta vieta, lieliska vieta atpūtai ar ģimeni. Bet ikvienam no mums tā ir vērtība, kuru vēlamies lolot, gādāt un izzināt,” vienisprātis ir LVM stipendiāti. Piedāvājam ieskatu pasākumos un iespaidos, ko piedzīvojuši šī mācību gada divdesmit deviņi LVM stipendiju programmas dalībnieki.

IMG 1549

Godīgums, augsti darba rezultāti, kompetence, sadarbība, dzīvesprieks, draudzīgums, lepnums par savu organizāciju – tās ir LVM vērtības, kuras stipendiāti iepazina pirmajā seminārā. Dalībnieki tika iepazīstināti arī ar uzņēmuma darbību un struktūrvienībām.

Otrajā seminārā stipendiāti kopā ar LVM vecāko meža ekspertu Kasparu Riži devās uz Vidusdaugavas reģionu mežsaimniecību, lai praktiski pētītu, kā noris meža datu uzturēšana un meža apsaimniekošanas plānošana dabā. Studentiem bija iespēja iepazīt mežu atjaunošanas un uzturēšanas procesus, lai mežā nodrošinātu labvēlīgus augšanas apstākļus mērķa koka sugai.

Trešajā seminārā stipendiāti vēroja inovatīvus risinājumus koksnes apstrādē. Stipendiātiem bija iespēja uzlūkot koku no cita skatu punkta. Apaļas koka mājas ir tikai sākums modernas un inovatīvas koksnes izmantošanā Latvijā. Pēc seminārā gūtajām zināšanām par mūsdienīgām koksnes izmantošanas iespējām, teju ikviens stipendiāts ar prieku vēlētos dzīvot no koka radītā mājoklī.

IMG 2657

Ēnu dienā stipendiātiem bija iespēja izvēlēties, ar kuras profesijas pārstāvi vēlētos pavadīt dienu, gūstot plašāku priekšstatu par konkrēto profesiju. Citi devās mežā pētīt cirsmas, citi vēroja, kā tiek plānoti izglītojoši pasākumi Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē.

LVM stipendiāts Antons Seļezņovs par lielākajiem un spilgtākajiem iespaidiem programmas pasākumiem teic: “Semināros izsmeļoši aprakstīja meža dzīves gaitu no stāda līdz pieaugušajam kokam. Viens no interesantākajiem pasākumiem bija februārī notiekošās “Ēnu dienas”, kad Plānošanas daļas speciālisti iepazīstināja ar programmu “Remsoft”. Ar tās palīdzību ir iespējams ieskatīties tālākajā nākotnē (120 gadi) un aptuveni uzzināt, kādu meža fondu mēs atstāsim saviem pēctečiem. Ņemot vērā cik atbildīgi mežus apsaimnieko AS “Latvijas valsts meži”, varam būt droši, ka mūsu pēcteči saņems mantojumā dzīvotspējīgus un daudzfunkcionālus mežus. Stipendiātu pasākumi ir unikāla iespēja ne tikai iepazīties ar meža ilgtspējīgo apsaimniekošanu, bet arī uzzināt par aktualitātēm meža nozarē no profesionāļiem.”

Noslēdzošajā seminārā stipendiātiem bija iespēja skatīt vietu, kur aug nākotnes mežs – LVM kokaudzētavā “Mazsili” un novērtēt Latvijas mežu burvību no putnu lidojuma – Ūdrkalna skatu torņa virsotnes. Kokaudzētavā stipendiātiem bija iespēja vērot automatizētu sēšanas procesu, kurā sēkliņas tiek iesētas speciālos ietvaros, lai sāktu savu dīgšanas procesu. Ietvari pēc tam tiek nogādāti siltumnīcās. Mazākajā siltumnīcā aug līdz pat 380 000 stādu, bet lielākajā – tik, cik Latvijā iedzīvotāju. Kokaudzētavas vadītājs Kārlis Strazdiņš atklāja, ka vienā metrā zemes ir iespējams pārskolot pat 18 egļu stādus. LVM apsaimniekotās platības tiek atjaunotas tikai ar augstvērtīgiem meža stādiem, kas auguši LVM kokaudzētavās. Izzinošās dienas noslēgumā stipendiāti devās uz LVM tūrisma un atpūtas centru “Spāre”, lai dotos Mammadaba dēkā. Orientēšanās sacensībās bija jāatrod astoņi kontrolpunkti, kuros bija jārod atbilde uz jautājumiem, kas saistīts ar mežkopību.

IMG 4847

“Latvija atrodas mežu zonā. Mežs ir arī Latvijas pamata ekosistēma. Tieši šī faktora dēļ, stipendiātiem bija augsta motivācija attīstīt savas prasmes un iemaņas semināru laikā, mācoties no LVM speciālistiem. LVM dotā iespēja paaugstināt savu kvalifikāciju meža jomā ir sākums, lai turpinātu padziļināti iegūt jaunas zināšanas un tās tālāk nodotu saviem draugiem un radiniekiem. Liels paldies LVM par aktīvu, radošu un izzinošu gadu!” teic LVM stipendiāte Santa Tinkusa.

Lai veicinātu studējošo izaugsmi un izglītošanos meža jomā, AS „Latvijas valsts meži” jau vairākus gadus izsludina stipendiju konkursu, kurā var pieteikties dažādās studiju programmās studējošie Latvijas augstskolu studenti, stipendijas saņem arī Ogres tehnikuma audzēkņi. Stipendiju piešķiršanas mērķis ir paaugstināt studējošo un audzēkņu motivāciju attīstīt savas prasmes un iemaņas, piesaistīt speciālistus LVM, paaugstināt studējošo un audzēkņu vēlmi uzlabot savu studiju kvalitāti LVM interesējošās jomās un atbalstīt zinātnes attīstību. Stipendiāti iegūst ne tikai finansiālu atbalstu mācību gada garumā, bet arī ik mēnesi piedalās LVM rīkotajos praktiskajos semināros.

Lasīt vairāk: