04 • 04 • 2016

Sākam meža stādīšanas darbus

AE D meza stadisana

Kad zeme daudzviet jau atsalusi un vidējā diennakts gaisa temperatūra vairs nenoslīd zemāk par 0⁰ C, AS “Latvijas valsts meži” sākusi meža atjaunošanas – stādīšanas darbus. Šogad valsts mežā plānots iestādīt 24 miljonus jauno koku stādu vairāk nekā 8000 hektāru lielā platībā.

Kamēr Latvijas austrumu daļā zeme vēl sasalusi, tikmēr rietumu un centrālajā daļā jaunā meža stādīšana jau rit pilnā sparā – pirmie priežu kailsakņu stādi un bērzi ar uzlabotu sakņu sistēmu, kas auguši “LVM Sēklas un stādi” kokaudzētavās, ir iestādīti jaunajā dzīvesvietā.

Lai valsts mežos saglabātu esošo sugu proporciju  un bioloģisko daudzveidību, plānots iestādīt 15,5 miljonus priežu stādu, 6,8 miljonus – egļu stādu, 1,4 miljonus – bērzu stādu, 0,3 miljonus – citu sugu stādus. Lielākos stādīšanas darbus plānots veikt tieši pavasara mēnešos, iestādot 96 % no plānotā stādu apjoma.

Galvenokārt jaunie kociņu stādi tiek stādīti izcirtumos, bet nelielā apjomā arī teritorijās, kur nepieciešams papildināt iepriekšējo gadu stādījumus, kas cietuši no salnām, slimībām, kukaiņu vai pārnadžu bojājumiem, kā arī meža platībās, kas dabiski nav pilnībā atjaunojušās. Meža atjaunošanā izmanto gan kailsakņu stādus ar uzlaboto sakņu sistēmu, gan ietvarstādus, kas „LVM Sēklas un stādi” kokaudzētavās tiek audzēti no plantācijās iegūtām sēklām.

Lai darbu paveiktu kvalitatīvi, ar pareizām darba metodēm un darba instrumentiem, LVM ir izveidojusi mācību filmu, kurā skaidro meža atjaunošanas soļus, iepazīstina ar uzņēmuma stādaudzētavās audzētajiem kvalitatīvajiem stādiem un sniedz noderīgu informāciju un praktiskus padomus, kā pareizi un raiti stādīt mežu, lai nākotnē tas izaugtu vesels un koksnes bagāts.

Zinošs darbu veicējs un labvēlīgi laika apstākļi ir pamats, lai 24 miljoni stādu veiksmīgi sāktu pilnvērtīgu dzīvi mežā. Sekot stādīšanas gaitai var arī www.lvm.lv sākumlapā ievietotajā „Koku skaitītājā".

Lasīt vairāk: