16 • 03 • 2016

Pedagogi atklāj mežu

pedagogi tervete

Kamēr skolēni bezrūpīgi bauda pavasara brīvlaiku, tikmēr 50 pedagogi steidz iepazīt atbildīgu meža apsaimniekošanu, ko AS “Latvijas valsts meži” īsteno Īles ekomežos rekreācijai, kā arī tver iedvesmu izglītojošām mācību stundām iecienītajā Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē.  

15. marta rīts iesākās ar ceļu uz Zemgali, lai pašu acīm redzētu Īles nacionālo partizānu bunkuru un dzirdētu vēsturisko notikumu liecības par bunkuru un tā tapšanas vēsturi, ar kuru iepazīstināja Īles meža iecirkņa vadītājs Gundars Freimanis. “Šobrīd dzīvs ir tikai viens no Īles bunkura partizāniem – Modris Zihmanis, pateicoties kura vēstījumam esam precizējuši daudzus faktus un atjaunojuši bunkuru. Protams, ir arī daudzi neatbildēti jautājumi,” teic G. Freimanis, ar kura līdzdalību bunkurs tika atkārtoti atjaunots 2014. gadā.

Savukārt LVM vecākais meža eksperts Kaspars Riže iepazīstināja pedagogus ar AS “Latvijas valsts meži” tapšanas vēsturi, struktūrvienību darbību, sociālo atbildību un uzņēmuma izvirzītajiem mērķiem. K. Riže pedagogus uzrunāja par “kolēģiem”, augstu vērtējot ikdienas darbu ar skolēniem, jo arī Kaspars aktīvi iesaistās starptautiskās izglītības programmas “Izzini mežu” gaitā, lai ar praktiskiem piemēriem un uzdevumiem skaidrotu jauniešiem mežā notiekošos procesus un iepazīstinātu ar meža apsaimniekošanas ciklu.  

Šoreiz vecākais meža eksperts ļāva pedagogiem dalīties savās zināšanās, nosakot jaunaudzes vecumu, skaidrojot ekoloģisko koku grupu nozīmi vienlaidus atjaunošanas cirtē (kailcirtē), un atbildēt uz citiem āķīgiem jautājumiem, atklājot atbildīgas meža apsaimniekošanas pamatprincipus. Eksperts kliedēja dažu pedagogu bažas, ka kailcirtē meža veltes vēl ilgi neaugs. Izcirtums ir daudz pateicīgāka vide meža zemeņu un aveņu augšanai, nekā ceļu malas, savukārt jaunaudzēs atrodama bagātīga brūkleņu un melleņu raža. Ogotājiem nebūtu ieteicams lasīt ogas gar šosejām un citiem bieži izmantotiem ceļiem, jo automašīnu radītais piesārņojums uzkrājas ogās.

meza ile

Pedagogi iepazina krājas kopšanas un sanitārās cirtes nozīmi, kā arī devās pastaigā Īles mežā, kurā aug ciršanas vecumu sasnieguši koki, kas piedzīvojuši izlases cirtes. “Izlases cirtē ievāc daļu gatavās audzes un veicina meža atjaunošanos, diemžēl Latvijā augošās koku sugas pārsvarā ir saulmīļi, vienīgais izņēmums ir egle, kas ir spējīga augt arī ēnā,” teic LVM eksperts. Realizējot vienlaidus atjaunošanas cirti un saglabājot dabiskam mežam raksturīgās struktūras, tiek atdarināts liela mēroga dabiskais traucējums – meža degšana, tai sekojošā augsnes sagatavošana veicina augsnes virskārtas mineralizāciju. Savukārt, realizējot izlases un pakāpeniskās cirtes, tiek atdarināti zemas intensitātes dabiskie traucējumi, kā piemēram, vējgāzes, atsevišķu koku izgāšanās, slimību un kaitēkļu bojājumi.

“Laiks mežā ar tik zinošiem ekspertiem ļauj smelties jaunas zināšanas un rast izpratni par meža apsaimniekošanu. Sirds vienmēr tiecas uz mežu, bet darbi un laiks ierobežo iespēju tam ļauties. Protams, tik grūti izejams mežs, kurā nav veikta intensīva krājas kopšanas cirte, nav tik tīkams pastaigām, turklāt arī kokiem augšanas apstākļi nav tie tīkamākie. To uzreiz var redzēt,” teic skolotāja, kura novērtē iespēju pašas acīm redzēt un rast izpratni par Īles ekomeža rekreācijai apsaimniekošanas nepieciešamību.

Iepazīstot vēsturiskos notikumus un atbildīgu meža apsaimniekošanu, pedagogi devās smelties iedvesmu savām mācību stundām Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē. Jaunais koka tilts – laboratorija gājējiem pār šoseju Tērvetē lika iedomāties vēlēšanos teju katram pedagogam, kas pirmo reizi šķērsoja inovatīvo koka tiltu. LVM dabas parka Tērvetē pārstāvis Jānis Udrass un Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta (MeKA) direktora vietnieks zinātniskajā darbā Uldis Spulle pastāstīja par tilta tapšanas vēsturi un tā funkcionalitāti ikdienā. Turklāt tilts nupat saņēmis 3. vietu konkursā “Latvijas Būvniecīgas Gada balva 2015” kategorijā “Koka būve”. MeKA pārstāvis skolotājus iepazīstināja arī ar inovatīvajām koksnes izmantošanas iespējām mūsdienās gan tiltu, gan augstceltņu būvniecībā.

LVM dabas parks ir ne vien iecienīta brīvā laika pavadīšanas vieta ģimenēm ar bērniem, bet arī lieliska jaunu zināšanu gūšanas vieta, pateicoties arī LVM vides gidu interesantajiem stāstiem. “Zaļā klase” ir kā brīvdabas klase, kurā interesantā veidā mācīties mācību priekšmetus, bet vides izziņas takas ar meža draugiem un nedraugiem atklāj interesentus paņēmienus, kā par koksni mācīties dabā. Te pedagogi smēlās iedvesmu matemātikas, dabas zinības, fizikas un citām mācību stundām. Ik viens varēja pārbaudīt savas zināšanas tilpuma aprēķināšanā, putnu būru un koku pumpuru atpazīšanā.

“Lai izzinātu dabas parku Tērvetē nu vairs nepietiek ar vienu dienu nedēļas nogalē. Te ir tik daudz jauna un interesanta! Jāatrod risinājumi transporta šķēršļiem un jābrauc ar skolēniem uz “Zaļo klasi”. Vides gidu zināšanas un iedvesma, kā iekrāsot mācību stundas, ir ļoti noderīgas,” teic skolotāja no Kurzemes puses, kas LVM rīkotos pedagogu kursus apmeklē pirmo reizi, tomēr šogad aktīvi iesaistās Mammadaba meistarklases aktivitātēs.

Promejot – katrs pedagogs smēlās iedvesmu, ko sniegt saviem skolēniem, kā arī koka klucīti – kā pamatu nākotnes māju un zinību būvēšanai kopā ar skolēniem.

Lasīt vairāk: