18 • 03 • 2016

Koka tilts – laboratorija Tērvetē saņem Latvijas būvniecības gada balvu

tilts

Jaunais gājēju koka tilts – laboratorija Tērvetē nu var lepoties ne tikai ar savu inovitāti un skaistumu, bet arī ar pirmo saņemto balvu: konkursā “Latvijas Būvniecības Gada balva 2015” nominācijā “Koka būve” tilts gājējiem pār šoseju Tērvetē ir ierindojies 3. vietā. Saglabājot un pilnveidojot esošo aktīvās atpūtas, izklaides un izglītošanas funkciju Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē, koka tilts – laboratorija Tērvetē ir sākums jaunam attīstības posmam.

„Nokļūšana Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē apmeklētājiem nu izvēršas par aizraujošu piedzīvojumu, šķērsojot 87 metru garo koka tilta konstrukciju, jo īpaši vakara stundās, kad tilta margas un apkārtesošo priežu galotnes tiek apgaismotas krāsainām gaismām. Koka tilts – laboratorija ir lielisks piemērs tam, kā pieredzējušu zinātnieku, ražotāju un mežu apsaimniekotāju kopdarba rezultātā Latvijā radīts kas vēl nebijis – iedzīvotājiem tas sniedz patīkamas atpūtas un jaunas pieredzes iespēju, zinātniekiem – ilgtermiņa pētījumu iespēju, bet vietējie ražotāji ir guvuši pieredzi inovāciju radīšanai,” norāda „LVM Rekreācija un medības” projektu vadītājs Normunds Namnieks.  

Jaunais koka tilts pār šoseju savieno dabas parku Tērvetē un autostāvvietu, padarot nokļūšanu parkā ne vien drošāku un patīkamāku, bet arī jaunu atklājumu piepildītu. Inovatīvā liekti līmētā koka tilta – laboratorijas mērķis ir veikt mērījumus un monitoringu koka būvei, atbilstoši Latvijas klimatiskajiem apstākļiem tā ekspluatācijas gaitā. Sešpadsmit vietās uz tilta ir izvietoti mitruma mērītāji, kas ik pēc divām stundām sniedz informāciju par mitruma daudzumu tilta koksnes konstrukcijās, savukārt ik mēnesi tiek veikti tilta izlieces mērījumi. Pirms tilta uzstādīšanas veiktajās pārbaudēs, noskaidrots, ka tilta izliece ir piecas reizes mazāka par noteikto un gājēju komforta līmenis ir atbilstošs būves publiskajam statusam. Plānots, ka nesošo konstrukciju ekspluatācijas laiks būs vismaz 80 gadi.

Inovatīvā liekti līmētā koka tilta tapšanā izmantotas trīs koku sugas: egle, priede un lapegle. Mainīgos laika apstākļos tilta konstrukcija un gājēji ir pasargāti, pateicoties tilta jumtam. Bet lai pārvietošanās pāri tiltam būtu iespējami ērtāka arī jaunajām māmiņām ar bērnu ratiņiem un cilvēkiem ar kustību traucējumiem, tilta lapegles klājs veidots taisns.

Veicinot sabiedrības izpratnes veidošanu, Kokrūpniecības federācija pie LVM dabas parka Tērvetē ieejas plāno atvērt Interaktīvo meža izziņas centra paviljonu, lai informētu par to, ko pēc būtības Latvijas tautsaimniecībai sniedz mežs, kā nākotnes mežs tiek sēts, stādīts, kopts u. c.

Latvijas Bvniecibas balva 2015

Konkursam “Latvijas Būvniecības Gada balvu 2015” tika pieteikti 95 objekti, aptverot visu Latviju, kā arī pieteikti objekti no Lielbritānijas, Igaunijas un Lietuvas, kuru realizācijā iesaistījušies Latvijas uzņēmumi.

Lasīt vairāk: