14 • 12 • 2015

Sajust vēstures elpu Ložmetējkalnā

IMG 7851

Nākamgad apritēs 100 gadi kopš vēsturiskajām I pasaules kara Ziemassvētku kaujām, kas risinājās Ložmetējkalnā. Lai izzinātu un sajustu vēstures liecības, ikviens interesents var apskatīt senās kauju vietas no 27 metru augstā skatu torņa, kā arī doties izzinošā pastaigā pa 7,2 metrus garu taku. Tolaik priežu vietā valdīja izcirtums, slējās tik daži atsevišķi koki un dzeloņdrātis.

Mērojot pakāpienus 2005. gadā atjaunotajā Ložmetējkalna skatu tornī, šīs vēsturiskās 1916. gada Ziemassvētku kauju piemiņas vietas ir iespēja apskatīt no 27 metru augstuma, taču, esot uz zemes, ir iespēja izstaigāt krievu un vācu ierakumus, piemiņas zīmes frontes pārrāvuma vietās, brāļu kapus. Turklāt kā palīgs var kalpot izveidotā karte, kas punktu pēc punkta atklāj vēstures liecības par konkrēto vietu. Šāda pastaiga teju divu stundu garumā var izvērsties par vēstures notikumu iepazīšanu un izprašanu, vai arī par skaisti pavadītu laiku Latvijas valsts mežos.

Mūsdienās Ložmetējkalns Tīreļpurvā ir izveidots par valsts nozīmes vēstures pieminekli, kur ik gadu janvāra sākumā notiek latviešu strēlnieku piemiņas pasākumi.

Lasīt vairāk: