21 • 07 • 2015

Kalsnavas arborētums – arvien krāsains un neparasts

DSC00969 copy

Kalsnavas arborētums, saukts arī par trešo botānisko dārzu Latvijā, apbur apmeklētājus ar neparasto koku kolekciju un dažādajiem ziediem teju vai katrā gadalaikā. Vasaras vidus ir laiks, kad var ļauties nesteidzīgai pastaigai košajā un smaržīgajā dārzā, putnu dziesmu pavadībā.

Šobrīd Kalsnavas arborētumā iespējams sajust saldo zemenīšu smaržu filadelfu tuvumā (Philadelphus micropyllus, Academic Komarov vai lielziedīgais ar sārto vidiņu Belle Etoile). Ievērības cienīgs ir arī krāsaino lapu un balto ziedu filadelfs „Variegata”.

Gana neparasti ir arī Amūras mākijas ziedi un  pīlādžlapu holodiska (Holodiscus discolor) varietātes ziedošās vāles, kas ir skaistas arī rudenī, jo vainags ir pārkarens un rudenī krāsojas. Ar sārti – sarkaniem ziediem dārza apmeklētājus sagaida lielie Polijlapu kalmijas (Kalmia polifolia) krūmi.

DSC00987 copy

Ar dzelteniem ziediem un kupliem krūmiem arborētuma apmeklētājus uzrunā vēlais citīzs (Chamae – Cytisus rochelii).

Kā labi akcenti šajā smaržu un krāsu dārzā ir nelielo formu krāsainie skuju koki. Katru dienu kāds koks vai krūms pārsteidz ar smaržu, krāsu vai formu.

Kalsnavas arborētumā ir sagatavotas mācību programmas pirmskolas vecuma bērniem, skolēniem, kā arī jaunlaulātos viņu kāzu dienā gaida īpašs piedzīvojums. Savukārt dārzu īpašnieki var saņemt konsultācijas koku un krūmu audzēšanā, floristi var iegādāties izejmateriālus (čiekurus, zarus, pogaļas) saviem mākslas darbiem, kā arī interesenti var iegādāties ūdensrožu stādus.