18 • 06 • 2015

Valstu vēstnieki iepazīst Latvijas meža bagātības

CRP Trip to LV 9

Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē ietvaros AS „Latvijas valsts meži” Ložmetējkalna pakājē uzņēma 28 valstu Eiropas Savienības vēstniekus, kuri ikdienu vada Briselē, Beļģijā. Izzinot mūsu lielāko bagātību – mežu un, noslēdzot ikgadējos Meža dienu pasākumus, katras valsts vēstnieki iestādīja koku Ložmetējkalna pakājē.

Silta un saulaina jūnija diena, pusdienlaiks. Viss kluss, ik pa brīdim dzirdamas putnu balsis, sajūtams oda dzēliens, no labiekārtotās atpūtas vietas dūmo ugunskurs ar zāļu tējas novārījumu. Vējā līgojas AS „Latvijas valsts meži” struktūrvienības „Sēklas un stādi” izaudzētie kadiķu un kalna priežu stādi, kas rindojas līdzās 28 ES dalībvalstu karodziņiem. Vēl mirklis un Latvijas prezidentūras ES Padomē ietvaros, Ložmetējkalna pakājē ierodas ES vēstnieki Briselē, lai te – mūsu Latvijas mežā – Meža dienu noslēguma ietvaros veiktu Ložmetējkalna teritorijas apzaļumošanu un ieskatītos Latvijas meža nozarē. Teju visi ir vienisprātis – pasākums ir izdevies. Un liela daļa dalībnieku solās vēl atgriezties, lai aplūkotu savu iestādīto lolojumu.

CRP Trip to LV 2

ES vēstniekus, kuru ikdiena rit trauksmainās Briseles daudzstāvu namos – iepazīstina ar Latvijas neatņemamu sastāvdaļu – mieru un klusumu, meža un jūras burvību. „Ekselenti. Neapšaubāmi – veiksmīgs projekts, kā sevi prezentēt Briseles vēstniekiem,” pasākuma teorētisko daļu pirmajā dienā un praktisko daļu – otrajā dienā, vērtē Latvijas Republikas vēstnieks ES Juris Štālmeistars. „Man ir patiess prieks, ka AS „Latvijas valsts meži” atsaucās šim projektam, jo ir svarīgi Eiropai parādīt Latvijas mežus un to, ko mēs paveicam ar koku. Šī ir priviliģēta vieta – iestādīt savu koku Ložmetējkalna pakājē. Redzu, ka visiem ļoti interesē un redzētais patīk,” vērtē vēstnieks. Katra prezidējošā valsts cenšas parādīt ko īpašu, ko tādu, ar ko lepojas. „Kā pirmo reizi prezidējošai valstij ES mums ir iespēja iepazīstināt Eiropu ar mūsu pamatvērtībām un lietām, ar kurām lepojamies. Esam parādījuši, kā saimniekojam valsts mežos, kā stādām kokus, un turpināsim vēstniekus iepazīstināt ar koksnes pārstrādi un produktiem, ko ražojam.”

Šoreiz politikai ir vienojošs spēks – valstu pārstāvji iepazīst Ložmetējkalna vēsturi, noklausās īsu pamācību veicamajam uzdevumam un steidz pēc baltajiem darba cimdiem. Var redzēt – atbraukušie ar prieku ķeras klāt darbam, kādam dalībniekam tā ir pat pirmā šāda veida pieredze.

„Latvieši var lepoties, ka dzīvo valstī, kuru ieskauj zilā jūra un zaļie meži,” teic ES komisijas pārstāvis Džons Vatsons (John Watson), piespiežot zemi ar plaukstām pie nupat iestādītā kadiķa stāda. Lai gan vēstnieks Latvijā ir pirmo reizi, neizslēdz iespēju atkal te atgriezties, bet jau kopā ar ģimeni. “Latvijas prezidentūra ES ir īstais iemesls, lai iepazītu Latviju un tās vērtības. Pēdējie seši mēneši ir fantastiski aizvadīti, ir ieguldīts liels darbs pasākuma organizēšanā, un varu teikt, ka Latvija sevi ir parādījusi ļoti labā gaismā. Tagad mēs, cilvēki no Briseles, redzam – par spīti tam, ka Latvija ir maza un jauna valsts, tā ir ļoti dinamiska un skaista, turklāt Latvijā prasmīgi pārvalda tik senu un tradīcijām bagātu dabas resursu, kā mežu. Tas ir nopietns valsts pieteikums – dinamiski un zinoši jauni cilvēki apvienojumā ar tradīcijām bagātu industriju. Labs darbs, tā turpināt!” ar iespaidiem par Latviju un meža apsaimniekošanu dalās Briseles komisijas pārstāvis. Pats vēstnieks brīvajos brīžos vislabāk jūtas pie jūras, lai gan līdz tai jāmēro salīdzinoši garš ceļš.

„Esmu priecīgs iepazīt Latviju un tās dabu. Šajās pēdējās dienās esam piedzīvojuši pozitīvas vibrācijas, visi pasākumi ir ļoti labi organizēti, paldies,” teic Itālijas vēstnieks ES Marko Peronači (Marco Peronaci). „Tomēr jāsaka, ka šis nav pirmais koks, ko stādu. Man patīk darboties savā piemājas dārzā, kur aug olīvkoki,” tiec Itālijas vēstnieks, novērtējot Latvijas mežu iespaidīgumu. „Latvija ir brīnišķīga vieta, kur atpūsties un pavadīt laiku ar ģimeni, vecākiem. Esmu gandarīts piedalīties šādā izbraukumā pie dabas – mežā, kurā valda miers, svaigs gaiss un viss apkārt tik skaists,” teic Itālijas vēstnieka ES kolēģis, norādot, ka Itālijas prezidentūras laikā liela uzmanība tika veltīta nodarbinātības jautājumiem, prezentējot vietējos uzņēmumus un ražojumus.

Arī mūsu kaimiņvalsts Igaunijas vēstniekam Briselē Klaidam Kulam (Clyde Kull) šis nav pirmais iestādītais koks. „Manā dārzā aug manis paša stādītie koki un košumkrūmi. Jūtos šeit kā mājās, jo pats esmu uzaudzis Dienvidigaunijā, kur klimats un meži izskatās gluži kā te, Latvijā. Jāatzīst, ka tas patiesi ir neticami, kā pasākums ir noorganizēts. Viss notiek gludi un patiesi. Igaunijai ES prezidentūra gaidāma 2018. gadā. Es cenšos sekot katram solim, katram sīkumam pasākumu gaitā, lai smeltos iedvesmu un piemēru mūsu pirmajai prezidentūrai ES.” Brīvajā laikā Igaunijas vēstnieks dod priekšroku pastaigām Briseles mežos vai pastaigām gar jūru. Tomēr meža veltes vāc tikai Igaunijas mežos.

Ungārijas pārstāvis Olivers Varhelijs (Olivér Varhelyi) neslēpj interesi par Latvijas klimatu un viņa iestādītās kalnu priedes gaidāmajiem apmēriem pēc 40 gadiem. Arī viņš Latviju iepazīst pirmo reizi. „Esmu iestādījis divus vai trīs kokus savā dārzā. Tomēr manā valstī koku nav tik daudz – tik 30%. Un pastaigāties uz mežu neeju, zeme zem kājām pārāk smilšaina, tāpēc labāk eju peldēt vai gardi paēst,” smaidot teic Olivers Varhelijs.

Horvātijas vēstnieks ES Gorans Štefaničs (Goran Stefanic) novērtē sava diplomāta darba priekšrocību – daudz ceļot un iepazīt jaunas valstis un kultūras. „Divdesmit gados esmu apceļojis teju pus pasauli. Droši varu apgalvot, ka katrai valstij piemīt sava burvība: ja tā nav daba, ar kuru lepoties, tad tie ir cilvēki. Latvijā esmu bijis pirms sešiem gadiem, bet laiku pavadīju tikai Rīgā. Tagad redzu, ka ir daudz interesanta un skaista tieši ārpus pilsētas. Būt mežā – tā ir pavisam cita lieta!” vērtē Horvātijas pārstāvis. Viņš arī neizslēdz iespēju atgriezties Latvijā, lai kopā ar ģimeni nesteidzīgi baudītu klusumu un dabas skaistumu.

Īrijas vēstnieks ES Toms Hannejs (Tom Hanney) atminas, ka arī Ungārijas prezidentūras laikā tika stādīti jauni koki pie Balatona ezera. „Man patīk, ka varam atstāt pēc sevis kaut ko paliekošu, kādu zīmi nākotnei,” prieku pauž Īrijas vēstnieks, atzīstot, ka Latvija teritorijas ziņā nav nemaz tik maza valsts, turklāt bagāta – ir mežs, ir daba, ir jūra – „Pie jums ir ļoti skaisti!”

CRP Trip to LV 11

Pēc labi padarīta darba, pēc „lidojuma virs koku galotnēm” Ložmetējkalna skatu tornī, pēc gardās tējas baudīšanas un draudzīgām sarunām, pie atpūtas vietas soliņiem vēl nesteidzīgi pulcējas krietna daļa vēstnieku, lai gan visi tiek skubināti turpināt ceļu. „Te ir tik labi, ka palikšu mežā uz visiem laikiem,” teic balss no aizkavējušās dalībnieku grupas atpūtas vietā. Labs darbs, kas padarīts.