27 • 03 • 2015

Nacionālo partizānu bunkurs Īles mežos

Foto MaarcisFreimanis 2015

Īles nacionālo partizānu bunkurs AS „Latvijas valsts meži” (LVM) Zemgales mežsaimniecības Īles meža iecirknī kā apskates objekts jau iemantojis popularitāti gan valsts, gan starptautiskā līmenī. Katru gadu 17. martā pie bunkura pulcējas simtiem cilvēku no Latvijas un Lietuvas, lai pieminētu kritušos biedrus, radiniekus un varoņus, kas krita 1949. gada asiņainajā kaujā.

Nacionālie partizāni bunkuru uzcēla kā pagaidu mītni, lai pārlaistu Īles mežos 1948./1949. gada ziemu un pavasarī dotos jau prom. Tomēr slepenajam bunkuram negaidot uzbruka 760 NKVD karavīru, kurā tobrīd atradās 24 partizāni. Bunkurs tika ielenkts un pēc smagas cīņas vairāku stundu garumā – 15 partizāni tika nogalināti, bet deviņi saņemti gūstā.

Ilgus gadus par bunkura esamību Īles mežos nedrīkstēja runāt.

90. gadu vidū Īles mežniecības pastāvēšanas laikā izraktā bunkura aprises tomēr tika izliktas ar baļķiem, bet 2007. gadā Meža dienu talkas laikā tika uzsākti bunkura atjaunošanas darbi pēc izdzīvojušā partizāna Modra Zihmaņa atmiņām. Savu 60. gadadienu bunkurs sagaidīja tāds, kādu to partizāni uzcēla 1948. gada rudenī. Taču bunkuram nebija lemts ilgs mūžs un tas sāka iegrūt. Ar LVM atbalstu bunkurā tika uzsākti vērienīgi atjaunošanas darbi.

2014. gada 17. martā atjaunotais bunkurs sagaidīja ikgadējā piemiņas pasākuma dalībniekus drošs un ar tādu iekārtojumu bunkura iekšpusē, kāds tas bija 1948./1949. gada ziemā pirms liktenīgās kaujas, taču nu jau ar nopietnu dzelzsbetona pamata konstrukciju. Īles nacionālo partizānu bunkurs tagad pieejams apskatei jebkurā diennakts laikā.

Foto GunitaFreimane 2015

Kritušo partizānu piemiņai ik gadu 17. martā pie Īles bunkura skan izdzīvojušo partizānu, atbalstītāju, vadošo valsts amatpersonu, militāro struktūru vadītāju uzrunas. Neiztrūkstoši pasākumā klāt ir jaunsargi, zemessargi, biedrības „Latviešu karavīrs” un Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātes studentu biedrības „Šalkone” pārstāvji.

Lasīt vairāk: