20 • 03 • 2015

AS „Latvijas valsts meži” radījusi pirmo ekoprogrammu bērnudārziem

Cukmens

Lai izglītotu bērnus par tīru mežu nozīmi un stiprinātu viņu atbildību pret apkārtējo vidi, AS „Latvijas valsts meži” (LVM) radījusi pirmo ekoprogrammu bērnudārziem „Cūkmena detektīvi”. Tās ietvaros 4 līdz 7 gadus veci bērnudārzu bērni kopā ar pedagogiem aicināti atklāt dažādus meža noslēpumus un kļūt par Cūkmena detektīviem. Šajā pavasarī desmit Latvijas bērnudārzos notiks programmas pilotprojekts, taču jau rudenī programmā varēs iesaistīties ikviens bērnudārzs.

Ekoprogrammas „Cūkmena detektīvi” pamatā ir četras tēmas, kurās ar rotaļu, dejas un dziesmas, pasaku, dažādu vizualizāciju, Cūkmena lelles un citu materiālu palīdzību, bērni veiks noteiktus detektīvu soļus jeb uzdevumus, vērtējot labo un slikto mežā.  Katra tēma veidota, ievērojot principu – Redzi, Dzirdi, Klausies, Dari –, vienlaikus paredzot aktīvu bērnu iesaisti un līdzdarbošanos rotaļnodarbībās.

„Nodarbību laikā bērnus kopā ar pedagogu aicināsim iepazīt meža netīros noslēpumus, doties man pa pēdām un atklāt cūcības Latvijas valsts mežos, lasīt pasakas, spēlēt Cūkmena cirku, Cūkmena dziesmas pavadībā izdejot īpašo Cūkmena deju, apgūt Cūkmena alfabētu, kā arī audzēt paši savus kokus un uzzināt, kā rodas skābeklis,” stāsta tīru mežu aizstāvis un programmas „Cūkmena detektīvi” vadītājs Cūkmens, kurš ikdienā rūpējas, lai Latvijas valsts meži būtu tīri no atkritumiem.

Ekoprogramma bērnudārziem „Cūkmena detektīvi” tapusi LVM sociālās kampaņas „Nemēslo mežā!” ietvaros. „Līdz šim mēs kopā ar Cūkmenu, mudinot iedzīvotājus saudzēt Latvijas bagātību – mežus – un neizmest atkritumus, kur pagadās, aktīvi uzrunājām galvenokārt skolēnus un pieaugušos. Taču izpratni par tīru mežu nozīmi un atbildību par vidi mums apkārt ir būtiski veidot jau bērnībā. Tāpēc, turpinot jau iesāktās LVM tīru mežu aktivitātes, esam radījuši pirmo ekoprogrammu pašiem mazākajiem – bērnudārzu audzēkņiem, aicinot viņus kļūt par Cūkmena palīgiem jeb detektīviem cīņā ar atkritumiem Latvijas valsts mežos,” norāda LVM komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs.

Šajā pavasarī – martā un aprīlī – desmit Latvijas bērnudārzos notiks ekoprogrammas „Cūkmena detektīvi” pilotprojekts, kura laikā bērnudārzu audzinātājas kopā ar bērniem četru nodarbību laikā iepazīs programmas izstrādātos materiālus un atklās meža noslēpumus, pēc tam sniedzot programmas novērtējumu. Savukārt jau šajā rudenī līdz ar jaunā mācību gada sākumu programmā „Cūkmena detektīvi” varēs iesaistīties ikviens Latvijas bērnudārzs.