30 • 11 • 2012

PALĪDZĒSIM PRIEŽU AUDZĒM

Cīņai ar lapu un skujkoku kaitēkļiem AS „Latvijas valsts meži” katru gadu izvieto vairākus tūkstošus putnu būru. Lai putni arī  turpmāk izvēlētos uzņēmuma mežos izvietotos būrus, rudenī tie jāapseko un jāiztīra.

Īpaši svarīgi ir iztīrīt būrus, kuros mīt mušķērāji un zīlītes, kas pirms ligzdošanas no būra neizvāc iepriekšējā gada ligzdu, bet gan būvē jaunu virs vecās. Diemžēl šādas ligzdas vieglāk pieejamas un putni daudz vairāk cieš no plēsīgo dzīvnieku postījumiem. 

Priežu rūsganā zāģlapsene, foto: J. Brauns.

Mušķērājiem un zīlītēm ir būtiska nozīme, lai ar dabiskām metodēm varētu cīnīties pre priežu rūsgano zāģlapseni, kas šajā vasarā vairāku simtu hektāru platībā novērota Pierīgas, Austrumvidzemes un Ziemeļkurzemes priežu jaunaudzēs. Šis kaitēklis ir ļoti bīstams: 2003.–2007. gadā tas vairāku tūkstošu hektāru platībā tā savairojās Austrumvidzemes un Ziemeļkurzemes mežos, ka zāģlapsenes ierobežošanai tika izmantota pat aviācija.

Priežu rūsganā zāģlapsene, foto: J. Brauns

AS „Latvijas valsts meži” meža aizsardzības un ugunsdzēsības vadītājs Indulis Brauners: „Iepriekš izlikto putnu būru tīrīšana ir ļoti vienkāršs un efektīvs darbs, ko katrs īpašnieks var veikt, lai pasargātu savu mežu no kaitēkļiem. Turklāt jau no rudens  vajadzētu sākt jaunu putnu būru izvietošanu riskantās mežaudzēs.”