01 • 12 • 2009

Ziemassvētku eglīte no valsts meža

Ziemassvētku laiks nāk ar savu gaismu, smaržām, krāsu un ziemassvētku eglīti. Protams, eglīti svētkiem var nopirkt tirdziņā, bet daudz jaukāk ir kopā ar bērniem doties laukā no pilsētas un valsts mežos, kurus apsaimnieko LVM izvēlēties savu viskuplāko, visskaistāko, vissmaržīgāko Ziemassvētku kociņu.

Kā jau katru gadu AS „Latvijas valsts meži”, apsaimniekotajos valsts mežos katram Latvijas iedzīvotājam personiskām vajadzībām atļauj nocirst vienu eglīti.

 

Tomēr ir jāievēro daži noteikumi.

  • eglītes celma caurmēram jābūt mazākam par 12 cm, kas parasti atbilst 2-3 m garai eglei,
  • eglītes kategoriski aizliegts zāģēt jaunaudzēs,
  • eglītes drīkst zāģēt uz stigām, grāvmalās, zem elektrolīnijām un cita veida komunikācijām.

 

Valsts meži ir izkaisīti pa visu Latvijas teritoriju starp daudziem privātajiem, pašvaldību un citu īpašnieku mežiem,  tāpēc, lai nerastos konflikti, aicinām pirms eglītes ciršanas vai zaru savākšanas pārliecināties, kam pieder mežs, visdrošāk – apjautājoties par to LVM mežsaimniecībās vai Valsts meža dienesta mežniecībās. Dodoties uz mežu svētku eglītes meklējumos, var paturēt atmiņā piegružotās vietas - tās savukārt Lielās Talkas laikā, 24.aprīlī, varēsiet sakopt.

 

Daudzas ģimenes izvēlas arī citu, videi draudzīgāku variantu. Tā vietā, lai egli nocirstu, var to iegādāties podiņā AS „Latvijas valsts meži” kokaudzētavās. Egle podiņā  rotās jūsu māju ne viensvētku mēnesī, bet arī vēlāk greznos dārzu, ja to pārstādīsiet. Podā egle var augt arī visu laiku, taču pēc diviem gadiem tā jāpārstāda lielākā podā un jāmēslo tāpat kā visi krāšņumaugi.

 

Priecīgus gaidāmos svētkus!

 

Tomass Kotovičs, Komunikācijas daļas vadītājs

 

67805432