11 • 11 • 2008

Cūkmens iznāk no mežiem un kļūst par literāru varoni

2008. gada 7. novembrī pulksten 13.00 latviešu bērnu literatūrā ielauzās Cūkmens kopā ar jaunās grāmatas „Resnais svešinieks jeb 5. A klases skolnieka Kristera, viņa draugu un nepārspējamā Cūkmena pārdzīvojumi un piedzīvojumi” autoriem – rakstnieku Māri Bērziņu un mākslinieku Rūdolfu Šorno. Aizraujošais piedzīvojumu stāsts, kas domāts skolas vecuma bērniem, tapis, radoši sadarbojoties izdevniecībai „liels un mazs” un AS „Latvijas valsts meži”.

Grāmatas atvēršana notika Jaunajā Rīgas teātrī, kur Cūkmens uzņēma viesus savā ekoloģiskā atkritumdizaina stilā iekārtotajā dzīvoklī. Bērni kopā ar Robertu Gobziņu sveica lidojošo varoni ar viņam veltītu dziesmu – „Resnie putni” un atbildēja uz konkursa jautājumiem par dabas aizsardzību, balvās saņemot asprātīgas uzlīmes. Tajās šveiciešu mākslinieks Rūdolfs Šorno, kurš uz svētkiem bija ieradies no Cīrihes, attēlojis gan cilvēku cūkā, gan cūku cilvēkā. Uzlīmes atrodamas arī katrā jaunās grāmatas eksemplārā, savukārt grāmatas vāku var lietot kā plakātu.

 

„Ne reti rakstnieki bērnu grāmatās izmantojuši tradicionālus folkloras motīvus, taču pirmoreiz izrādījies, ka tik liels literārs potenciāls piemīt Latvijā radītam reklāmas tēlam. Seno teiku varoņi cīnījās ar pūķiem, lāčiem un ļauniem burvjiem, mūsdienu varonis Cūkmens ir radies, lai cīnītos ar modernu ļaunumu – atkritumiem. Šādam varonim agri vai vēlu bija jāpiedzimst,” stāstot par grāmatas rašanos, sacīja grāmatas redaktore Inese Zandere.

 

Rakstnieks Māris Bērziņš pastāstīja par sava varoņa sarežģīto raksturu, kurā katrs var pazīt pats savas iekšējās pretrunas, labā un ļaunā cīņu. Viņš cer, ka grāmata, un it īpaši tajā aprakstītā atkritumu atdošanas akcija „Dots devējam atdodas” iedvesmos bērnus aktīvai rīcībai. AS „Latvijas meži” runasvīrs Tomass Kotovičs, vaicāts par to, vai Cūkmenam patiešām izdosies panākt tīrību mežos un atgūt cilvēka izskatu, balstoties statistikā, prognozēja, ka attīrīšanās notiks 8 reizes ātrāk par piemēslošanu, tātad Cūkmena izredzes ir palielinājušās 8 reizes.

Svētku noslēgumā Cūkmens demonstrēja rozā lukturi, kura gaismā parādās cilvēka patiesā seja, viesi cienājās ar „Rimi” pankūciņām Cūkmena gaumē, saņēma AS „Latvijas meži” dāvātās grāmatas ar Cūkmena zīmogu un grāmatas veidotāju autogrāfiem. Autogrāfu rīti novembra beigās notiks arī „Rimi” lielveikalos.

 

Grāmatas izdošanu finansiāli atbalsta AS "Latvijas valsts mežiV, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Rimi.

 

 

Vairāk informācijas:

 

Alīse Nīgale

67 282 133; 29 158 438

Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.