05 • 11 • 2008

Cūkmens kļuvis par bērnu grāmatas varoni

Radoši sadarbojoties izdevniecībai „liels un mazs” un AS „Latvijas valsts meži”, iznākusi jauna grāmata skolas vecuma bērniem – Māra Bērziņa „Resnais svešinieks jeb 5. A klases skolnieka Kristera, viņa draugu un nepārspējamā Cūkmena pārdzīvojumi un piedzīvojumi”.

Stāsta autors Māris Bērziņš latviešu literatūrā jau pazīstams ar divām grāmatām pieaugušajiem – to varoņi ir sapņotājs Ēriks Traums un veselīgā absurda prātnieks Gūtenmorgens. Tagad par grāmatas varoni kļuvis bērniem labi pazīstamais Cūkmens, kurš savu vietu sabiedrībā iekaroja vispirms kā AS „Latvijas valsts meži” kampaņas „Nemēslo mežā!” galvenais tēls.

 

Ne reti rakstnieki bērnu grāmatās izmantojuši tradicionālus folkloras motīvus, taču pirmoreiz izrādījies, ka tik liels literārs potenciāls piemīt Latvijā radītam reklāmas tēlam. Seno teiku varoņi cīnījās ar pūķiem, lāčiem un ļauniem burvjiem, mūsdienu varonis Cūkmens ir radies, lai cīnītos ar modernu parādību – atkritumiem. „Šādam varonim agri vai vēlu bija jāpiedzimst, jo viņš iemieso mūsu ilgas uzvarēt pašiem savu aprobežotību un vienaldzību, kas iznīcina mūsu mežu, mūsu jūru, mūsu pasauli,” atzīst izdevniecības „Liels un mazs” galvenā redaktore Inese Zandere. Cūkmens grāmatā nav plakātisks ekoloģiskās misijas vadonis, tas ir dzīvs, ļoti cilvēcīgs raksturs, kas slēpj sevī pretrunas, kaislības, nožēlu, varonību.

 

Jaunais stāsts aizsākās ar rakstnieka Māra Bērziņa nelielo pasaku „Resnais svešinieks jeb pasaka par Kristeru un Cūkmenu”, kas tika godalgota Meža pasaku konkursā. „Uz šo darbu varēja attiecināt veco latviešu parunu „bērns rāda, kāds būs vīra tikums” – tajā iezīmējās spriedzes pilna piedzīvojumu stāsta galvenie motīvi. To izlasot man šķita, ka nu gan Cūkmens ir nobriedis dzīvei grāmatā. Atlika tikai to stāstu uzrakstīt, tāpēc es zvanīju Mārim,” atceras grāmatas redaktore. „Par laimi izrādījās, ka nobriedis ir arī autors. Pēc tam izstāstījām par savu literāro ideju Cūkmena „tēviem” „Latvijas valsts mežos”, un viņi ļāva Cūkmenam uzsākt jaunu, patstāvīgu dzīvi bērnu literatūrā.”  Tā nu Māris Bērziņš atvainojās saviem pieaugušo grāmatu varoņiem un uz kādu laiku pievērsās Cūkmenam. Rakstnieks pavadīja ar viņu kopā 16 dienas pēc kārtas, no 7.30 rītā līdz „100 gramiem kultūras”, tas ir – līdz 19.30.

 

Krāsainajās, asprātīgajās ilustrācijās, ko veidojis šveiciešu mākslinieks Rūdolfs Šorno, Cūkmens iemitināts pavisam parastā mežā, atklājot ainu, pie kuras diemžēl mūsu acis jau sākušas pierast: mēs dzīvojam starp atkritumiem. Aizraujošajā stāstā sliktais un labais satiekas uz visparastākās meža takas un katrs var pārbaudīt pirmkārt pats sevi – vai viņam nav jau izaudzis mēslotāja šņukurs. Grāmatā īstenojas grandiozais plāns „Dots devējam atdodas” un piepildās visu normālo cilvēku taisnīgā vēlēšanās – katrs saņem savus mežā izmestos atkritumus atpakaļ.

 

Taču izrādās, ka saņēmēji nav kādi noslēpumaini nelieši, bet tādi paši normālie – piemēram, grāmatas varonis Kristers, kurš sadraudzējies ar Cūkmenu, atklāj, ka mēslotāju vidū ir arī viņa tētis. Grāmatas smieklīgās un dramatiskās ainas paliks bērniem atmiņā un palīdzēs meža un atkritumu attiecībās ieņemt savu personisko pozīciju. Grāmatas vāks-plakāts un uzlīmju komplekts papildina revolucionāro aicinājumu nemēslot mežā.

 

Vai stāstam ir laimīgas beigas? Grāmatas veidotāji tic, ka nekas nespēj nobendēt optimisma lādiņu, ko cilvēkam spēj dot reāla rīcība un dzīve saskaņā ar saviem uzskatiem. „Esmu pārliecināts, ka jau pavisam drīz Latvijas valsts meži, koki, zvēri un kukaiņi sajutīs Cūkmena grāmatas efektu, jo bērni, kas lasa, arī domā,” saka LVM valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks.

 

Grāmatas izdošanu finansiāli atbalsta AS “Latvijas valsts meži”, Valsts Kultūrkapitāla fonds un “Rimi”.

 

Grāmatas atvēršanas svētki 7. novembrī plkst. 13:00 notiks Cūkmena dzīvoklī – Jaunajā Rīgas teātrī, Lācplēša ielā 25.

 

Novembra beigās plānoti Cūkmena atogrāfu rīti Rimi veikalos t/c “Alfa” un t/c “Spicē”.

 

 

Vairāk informācijas:

 

Alīse Nīgale

67 282 133; 29 158 438

Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.