14 • 10 • 2008

Nākamnedēļ notiks Eiropas meža nedēļa - 2008

Par Eiropas mežiem atbildīgie ministri 2007. gada novembrī 5. Ministru konferencē par mežu aizsardzību Eiropā (MCPFE) pasludināja 2008. gada nedēļu no 20. līdz 24. oktobrim par Eiropas meža nedēļu.

 

 

 

Eiropas meža nedēļas ietvaros tiek organizēta virkne meža nozares pasākumu. Visā Eiropā atzīmēs Eiropas mežu nozīmi klimata pārmaiņu mazināšanā, koksnes un atjaunojamās enerģijas nodrošināšanā, kā arī tīra ūdens pieejamības un vides aizsardzības nodrošināšanā.

 

Briselē un Romā norisināsies virkne pasākumu, t.sk. preses konference un augsta līmeņa politikas diskusijas, kā arī sadarbības iespēju apzināšana aktuālos jautājumos kā piem., klimata pārmaiņas, enerģija un ūdens saistībā ar meža nozari.

 

Paralēli visās Eiropas valstīs tiek organizēti dažādi meža nozares pasākumi, kuros piedalīsies gan valsts, gan privātais sektors, kā arī pilsoniskā sabiedrība.

 

Eiropas meža nedēļas mērķis ir:

-         palielināt meža nozares atpazīstamību un runāt par tās nozīmīgumu Eiropas ekonomikas un sabiedrības attīstībā;

-        vairot izpratni par tās nozīmīgo ieguldījumu klimata pārmaiņu mazināšanā, sekmējot tīra ūdens pieejamību un vides aizsardzības nodrošināšanu;

-         iesaistīt citas nozares dialogā par meža nozares jautājumiem.

 

Eiropas meža nedēļas vēstījumi:

 

Eiropas meži bagātina mūsu dzīvi un palīdz glābt mūsu planētu

 

-         Eiropas meži sedz 44% no Eiropas kopējās zemes teritorijas un to platība turpina palielināties.

-         Eiropas meži, nepārtraukti absorbējot un uzkrājot siltumnīcefekta gāzes, mazina klimata pārmaiņas.

-         Mūsu mainīgajā klimatā koksne – mūsu senākais atjaunojamais materiāls un enerģijas avots 21.gadsimtā vēl joprojām ir gudra izvēle.

-         Eiropas meža nedēļas laikā vēlamies padziļināt izpratni par mūsu mežu nozīmīgumu un tā daudzajām vērtīgajām izmantošanas iespējām.

 

Pēdējo 15 gadu laikā meža platība Eiropā ir palielinājusies par 13 miljoniem hektāru. Šī platība aptuveni līdzinās Grieķijas valsts teritorijai.

 

Ilgtspējīgi apsaimniekoti meži daudzējādi bagātina mūsu dzīvi un vidi. Meži stabilizē augsni, sniedz mājvietu meža zvēriem un putniem, attīra gaisu un ūdeni, piesaista siltumnīcefekta gāzes, sniedz mums ienākumus un darba vietas, nodrošina vietas veselīgai atpūtai un izklaidei. Ilgtspējīga meža apsaimniekošana nozīmē meža izmantošanu, nesamazinot tā platību.

 

Tai pat laikā Eiropas meži sniedz arvien lielāku daudzumu atjaunojama, droša izejmateriāla celtniecībai, mēbelēm, enerģijai, papīram un neskaitāmām citām ikdienā izmantojamām lietām. Eiropas mežu platība palielinās aptuveni par 360 miljoniem kubikmetru gadā, un šobrīd no šī pieauguma tiek nocirstas tikai divas trešdaļas.

 

Eiropas meži cīņā ar klimata pārmaiņām

 

Fotosintēzes procesā koki piesaista CO2 no atmosfēras. Ogleklis tiek uzkrāts meža biomasā: stumbros, zaros, lapotnēs, saknēs un augsnē. Ilgtspējīgi apsaimniekotā mežā oglekļa uzkrāšanās nekad neapstājas, jo jaunie kociņi aizstāj nocirstos. Pat tad, kad koki ir nocirsti, koksnei ogleklis vēl joprojām ir piesaistīts.

 

Bez tam koksne ir enerģijas avots ar zemu oglekļa emisiju. Mūsu planētai tā ir labāka izvēle nekā fosilais kurināmais.

 

Koksne – gudra izvēle

 

Koksne ir dabisks, atjaunojams resurss. Mums ir vairāk jāizmanto koksne gan enerģijai, gan videi mazāk draudzīgu materiālu vietā. Koksnes apstrādei tiek patērēts mazāk enerģijas, un gaisā nonāk mazāk CO2 kā jebkura cita plaši izmantojama celtniecības materiāla ražošanai. Koksnei ogleklis ir piesaistīts visu laiku, kamēr vien konkrētā koka celtne eksistē. Izmantojot vairāk koksnes betona, dzelzs un plastikāta materiālu vietā, iespējams nozīmīgi samazināt siltumnīcefekta gāzu emisiju. Aizstājot 1 kubikmetru betona ar tādu pašu koksnes daudzumu, ir iespējams novērst apmēram 1 tonnas CO2 emisiju atmosfērā. Šādu CO2 daudzumu vidēja lieluma automašīna rada, nobraucot 3 000 kilometrus. Bez tam, koksni un koksnes produktus ir viegli pārstrādāt un izmantot atkārtoti.

 

Eiropas meža nedēļu organizē ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO), ANO Eiropas ekonomikas komiteja (UNECE), Ministru konference par mežu aizsardzību Eiropā (MCPFE) un Eiropas Komisija (EC) ciešā sadarbībā ar pašreizējo Eiropas Savienības prezidējošo valsti – Francijas Republiku.

 

Informācija sagatavota, izmantojot materiālus no Eiropas meža nedēļas mājas lapas.

 

Tuvāka informācija Eiropas meža nedēļas mājas lapā: http://www.europeanforestweek.org/home/en/