10 • 01 • 2008

Notiek Meža draugu godināšana un čiekurizstādes atklāšana

Mežs, spēks un draudzība ir atslēgas vārdi, kas raksturo tradīciju Meža nozares Gada balvas "Zelta Čiekurs" ietvaros ar Meža drauga goda rakstu apbalvot cilvēkus, kas nebūdami tieši saistīti ar meža nozari, mīl un novērtē mežu.Šogad Meža drauga goda raksti svinīgā ceremonijā 9. janvārī plkst. 13.00 peldošajā mājā „Noass” tika piešķirti māksliniecei Margaritai Stārastei, arhitektam Pēterim Blūmam un pavāram Mārtiņam Sirmajam, apliecinot, ka rūpes par dabu un meža brīnuma novērtēšana var izpausties jebkurā jomā, arī rakstniecībā, arhitektūrā un pat pavārmākslā.

 

 

 

Pateicoties Margaritai Stārastei, bērni vairākās paaudzēs meža mīlestību varējuši iepazīt no pirmajām grāmatiņām. Arī jaunākā M. Stārastes grāmatiņa “Mazā eglīte” stāsta par meža skaistumu, koka stiprumu un dabas brīnumu.

Margaritas Stārastes vietā goda rakstu saņēma izdevniecības „Annele” pārstāve Iluta Moldava. Pati apbalvojuma saņēmēja pateicības vēstulē raksta: „Sirsnīgs paldies par apbalvojumu, kas nāca tik negaidīti un mani ļoti iepriecināja. Mans mūža darbs vienmēr saistījies ar pļavām un sevišķi ar mežu un visu to valdzinošo, kas tajā -  ar dzīvnieciņiem, ar mežamāti, rūķiem un beidzot ar sēnēm. Jūsu atsaucība sniedz man prieku strādāt arī turpmāk tik ilgi, kamēr mani spēki to atļaus”.

 

Arhitektam Pēteris Blūmam Meža drauga diploms piešķirts pateicībā par koka novērtēšanu un meža klātbūtnes sajūtu pilsētā. Stikla un betona laikmetā arhitekts ir aktīvi aizstāvējis koka estētisko un kultūrvēsturiskā mantojuma vērtību.

 

Meža drauga diploms tiek piešķirts pavāram Mārtiņš Sirmajam, kam atraktīvi un jauneklīgi izdevies atklāt meža un dabas garšu bagātības. Pateicoties viņam, sēnes, ogas un citi meža devumi daudzu gardēžu acīs nav vairs tikai veikala produkti, bet visiem pieejamas meža bagātības.

 

Meža drauga goda rakstus pagājušā gadā saņēma dzejnieks Imants Ziedonis, arhitekte Zaiga Gaile un ārste Ilze Aizsilniece. 

Apbalvojuma ieguvējus apsveica un goda rakstus pasniedza Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss un Meža īpašnieku biedrības prezidents Inesis Boķis un valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks kopā ar meža draugu Ilzi Aizsilnieci.

Pasākuma laikā tika paziņoti arī Meža nozares Gada balvas "Zelta Čiekurs" ieguvēji nominācijā "Par mūža ieguldījumu“, kā arī pārējo nomināciju laureāti.

Pēc apbalvošanas notika mākslinieku Ojāra Feldberga, Kristas Burānes, Kristiāna Brektes, Helēnas Heinrihsones darbu izstādes atklāšana, kurā katrs mākslinieks sev tuvā veidā interpretējuši „čiekuru”. Piemēram, K. Brektes ekstravagantā attieksme tikusi arī čiekuram, K.Burāne izgatavojusi čiekurfotogrāfiju, bet E. Patmalniece čiekuru izmantojusi kā modes materiālu. Izstādi ar visu mākslinieku darbiem varēs apskatīt līdz 25. janvārim „Galerijā Centrs”.

Mežs ir Latvijas estētiskā, ekoloģiskā un ekonomiskā bagātība. Vairāk nekā 50% Latvijas teritorijas klāj meži. Koki ir neatņemama Latvijas ainavas sastāvdaļa. Meža smarža, koka krēsls vai koka saldējuma kociņš ir ikdienišķas lietas, kuru vērtība bieži vien netiek apzināta. Taču meža nozare ir kļuvusi par vienu no visstraujāk augošajām nozarēm Latvijā. Plastmasas laikmetā arvien vairāk cilvēku atkal atgriežas pie koka kā materiāla, novērtē tā ekoloģisko aspektu. Mežu pieejamība un dabas pirmatnējais skaistums ir arī viens no tūrisma un atpūtas pamatakmeņiem. Mežs ir devīgs, un arī cilvēks var daudz dot mežam.

Meža nozares Gada balva tiek pasniegta jau ceturto gadu, un tas ir viens no nozīmīgākajiem notikumiem Latvijas meža nozarē. Par balvas simbolu izvēlēts čiekurs, jo tas iemieso vienkāršību, spēku un Latvijas meža skaistumu.

„Zelta Čiekura” balvu pasniegšanas ceremonija notiks š.g. 25. janvārī plkst. 18:00 Rīgas Kongresu namā.

Meža nozares Gada balvas pasniegšanu iedibināja un organizē Zemkopības ministrija sadarbībā ar nozares valsts un sabiedriskajām organizācijām.

 

Vairāk informācijas:

 

Ilze Filmanoviča

e. Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

m.29409113