07 • 01 • 2008

Notiks Meža draugu godināšana un čiekurizstādes atklāšana

Mežs, spēks un draudzība ir atslēgas vārdi, kas raksturo tradīciju Meža nozares Gada balvas "Zelta Čiekurs" ietvaros ar Meža drauga goda rakstu apbalvot cilvēkus, kas nebūdami tieši saistīti ar meža nozari, mīl un novērtē mežu. Kāds par mežu raksta, kāds ļauj to nogaršot, bet kāds – ļauj mežam dzīvot vēlreiz.

 

Meža drauga goda raksti, ko pagājušā gadā saņēma dzejnieks Imants Ziedonis, arhitekte Zaiga Gaile un ārste Ilze Aizsilniece, arī šogad tiks pasniegti trīs dažādās jomās strādājošiem cilvēkiem svinīgā ceremonijā 9. janvārī peldošajā mājā „Noass”.

 

Apbalvojuma ieguvējus sveiks un goda rakstus pasniegs Latvijas Kokrūpniecības federācijas prezidents Juris Biķis un Meža īpašnieku biedrības valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks kopā ar meža draugu Ilzi Aizsilnieci.

Pasākuma laikā tiks paziņoti arī Meža nozares Gada balvas "Zelta Čiekurs" ieguvēji nominācijā "Par mūža ieguldījumu“, kā arī pārējo nomināciju laureāti.

Pēc apbalvošanas notiks mākslinieku Ojāra Feldberga, Kristas Burānes, Kristiāna Brektes, Helēnas Heinrihsones darbu izstādes atklāšana, kurā katrs mākslinieks sev tuvā veidā interpretē „čiekuru”. Zināms, ka K. Brektes melnā krāsa tiks arī čiekuram, K.Burāne gatavo čiekurfotogrāfiju, bet E. Patmalniece čiekuru izmantojusi kā modes materiālu.

Mežs ir Latvijas estētiskā, ekoloģiskā un ekonomiskā bagātība. Vairāk nekā 50% Latvijas teritorijas klāj meži. Koki ir neatņemama Latvijas ainavas sastāvdaļa. Meža smarža, koka krēsls vai koka saldējuma kociņš ir ikdienišķas lietas, kuru vērtība bieži vien netiek apzināta. Taču meža nozare ir kļuvusi par vienu no visstraujāk augošajām nozarēm Latvijā. Plastmasas laikmetā arvien vairāk cilvēku atkal atgriežas pie koka kā materiāla, novērtē tā ekoloģisko aspektu. Mežu pieejamība un dabas pirmatnējais skaistums ir arī viens no tūrisma un atpūtas pamatakmeņiem. Mežs ir devīgs, un arī cilvēks var daudz dot mežam.

Meža nozares Gada balva tiek pasniegta jau ceturto gadu, un tas ir viens no nozīmīgākajiem notikumiem Latvijas meža nozarē. Par balvas simbolu izvēlēts čiekurs, jo tas iemieso vienkāršību, spēku un Latvijas meža skaistumu.

 

„Zelta Čiekura” balvu pasniegšanas ceremonija notiks š.g. 25. janvārī plkst. 18:00 Rīgas Kongresu namā.

Meža nozares Gada balvas pasniegšanu iedibināja un organizē Zemkopības ministrija sadarbībā ar nozares valsts un sabiedriskajām organizācijām.

 

Vairāk informācijas:

Māra Mīkule

Meža nozares Gada balvas „Zelta čiekurs” sekretariāts

e. Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

t.67027553

 

Ilze Filmanoviča

e. Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

m.29409113