15 • 10 • 2001

Zemkopības ministrs atklāj jauno Strenču kokaudzētavas sēšanas līniju

Š. g. 12. oktobrī zemkopības ministrs Atis Slakteris, viesojoties valsts akciju sabiedrības Latvijas valsts meži Strenču kokaudzētavā, atklāja jaunu un augsti ražīgu koku stādu sēšanas līniju.

Zemkopības ministrs atklāj jauno Strenču kokaudzētavas sēšanas līniju

Š. g. 12. oktobrī zemkopības ministrs Atis Slakteris, viesojoties valsts akciju sabiedrības Latvijas valsts meži Strenču kokaudzētavā, atklāja jaunu un augsti ražīgu koku stādu sēšanas līniju.

 

“Mežu atjaunošana ikvienam mežsaimniekam ir svēts brīdis. Pateicoties tai, nākamajām paaudzēm tiek saglabāts Latvijas zaļais zelts – meži,” atklājot jauno konteinerstādu sēšanas līniju LVM Strenču kokaudzētavā, teica A.Slakteris.

 

Ministrs pauda gandarījumu, ka pērn, salīdzinot ar 1999. gadu, būtiski – par 45% pieaugušas atjaunoto Latvijas mežu platības. To sekmējusi jaunā Meža likuma pieņemšana. “Diemžēl jāatzīst, ka katru gadu ap 5% stādu, ko iestāda Latvijas mežos, tiek ievesti no kaimiņu zemēm (Igaunijas, Lietuvas, Baltkrievijas), jo vietējās kokaudzētavas nespēj apmierināt augošo pieprasījumu,” teica ministrs.

 

Veiksmīga meža atjaunošana atkarīga no kvalitatīva stādāmā materiāla. LVM valdījumā esošo meža platību atjaunošanai ik gadus nepieciešams 21 milj. priedes, egles un bērza stādmateriāla. 2000. gadā atjaunošana veikta 12,9 tūkstošos hektāru, t.sk. mākslīgā meža atjaunošana 5,2 tūkstošos hektāru. Iepriekšējā gadā izcirsts 10,2 tūkstoši meža platību, ikgadējie atjaunošanas apjomi nodrošina mežaudžu savlaicīgu un kvalitatīvu atražošanu.

 

Paplašinoties ražošanai Strenču kokaudzētavā, radās nepieciešamība pēc jaunas konteineru pildīšanas un sēšanas līnijas. Tāpēc 2001. gadā tika izsludināts starptautisks konkurss Par meža konteinerstādu audzēšanas tehnoloģisko iekārtu iepirkšanu un uzstādīšanu. Izvērtējot konkursam iesniegtos piedāvājumus un pamatojoties uz iepriekš redzēto un analizēto pieredzi dažādās Eiropas valstīs, par uzvarētāju tika atzīta Zviedrijas firma BCC. Jaunā līnija būtiski samazina sēklu patēriņu, saīsina stādu audzēšanas ciklu, nodrošina kvalitatīvus stādus, kā arī izslēdz nelabvēlīgo dabas faktoru ietekmi. Turklāt samazinās darbaspēka patēriņš, kā arī palielinās darba ražība un kvalitāte.

Strenču kokaudzētava ar jauno iekārtu un investīciju projektā paredzēto siltumnīcu būvniecību, jau pēc pāris gadiem spēs saražot 7,5 milj. konteinerstādu, kas būs 50% no meža stādu kopapjoma un nodrošinās Latvijas centrālo un austrumu daļu ar konteinerstādiem. Tehnoloģija arī nodrošina iespēju ātri reaģēt uz varbūtējām izmaiņām stādu tirgus pieprasījumā.

 

 

Tomass Kotovičs,

valsts akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži”

biroja vadītājs

Tālr. 7805432; 9408866

e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

 44.doc