05 • 06 • 2001

Akciju sabiedrības „Latvijas valsts meži” kokaudzētavās pavasaris bija ražens

Akciju sabiedrībā „Latvijas valsts meži” (LVM) veiksmīgi noritējusi meža atjaunošanas sezona ne tikai mežsaimniecībās, bet arī LVM kokaugu reproduktīvā saimniecībā “Sēklas un stādi” (KRS “S&S”), kuras pārziņā esošajās 13 kokaudzētavās ir realizēts gandrīz 12 miljonu meža stādu. No tiem priedes stādmateriāls ir 4,54 miljoni (savukārt no kuriem 84,7% ir iestādīti valsts mežos), egle – 7,02 (71,2%) un bērzs 0,39 (24,7%) miljoni stādu.

Katlešu un Jelgavas kokaudzētavās izaudzētie ozoli un oši – 4,7 tūkstoši stādu – realizēti privāto mežu atjaunošanai.

Veiksmīgi strādājuši arī dekoratīvo stādu audzētāji – Strenču, Pļaviņu, Jelgavas, Dundagas kokaudzētavas un Kalsnavas arborētums – realizējot dekoratīvo stādmateriālu par 10,4 tūkstošiem latu.

Meža atjaunošanu var veikt ne tikai stādot, bet arī sējot. Vienīgā vieta Latvijā, kur var iegādāties meža koku sēklas ir KRS “S&S” Kalsnavas sēklu noliktava. Šogad pavasarī šeit realizētas meža (priede, egles un bērza) un dekoratīvo koku un krūmu sēklas par 30,5 tūkstošiem latu. Kalsnavas sēklu noliktavā sēklas tiek uzglabātas īpašā temperatūras režīmā, kas nodrošina sēklu kvalitāti un iespēju tās realizēt visu gadu.

Lai arī aktīvā koku stādīšana ir pieklususi līdz rudenim, tomēr pateicoties LVM kokaudzētavās ieviestajai ietvarstādu audzēšanas tehnoloģijai, stādmateriālu nelielu meža platību atjaunošanai, kā arī dekoratīvo stādījumu veidošanai, LVM kokaudzētavās var iegādāties visu veģetācijas periodu.

 

biroja vadītājs, 9408866

 39.doc