27 • 12 • 2022

Aptaujā noskaidrotas populārākās Latvijas valsts mežu atpūtas vietas

ziema

87 % Latvijas iedzīvotāju ir svarīga iespēja apmeklēt Latvijas mežus un pavadīt tur brīvo laiku, liecina SKDS pētījuma centra šoruden veiktās iedzīvotāju aptaujas par dabas tūrisma iespējām Latvijas valsts mežos rezultāti. Visbiežāk cilvēki dodas mežā, lai pastaigātos (71 %) un vērotu dabu (60 %), savukārt vairāk nekā puse – lai sēņotu un ogotu.

Pētījumā arī noskaidrotas biežāk apmeklētās LVM apsaimniekotās tūrisma un atpūtas vietas Latvijas reģionos. Kā populārāko atpūtas galamērķi Zemgalē respondenti minējuši Latvijas valsts mežu dabas parku Tērvetē (70 %), kā arī Engures ezera dabas parku, Ložmetējkalnu un Tīreļpurvu un Kaņiera ezeru. Kurzemē par iecienītāko tūrisma objektu atzīta LVM Jaunmoku pils, savukārt Sēlijā ­– Skrīveru dendroloģiskais parks. Atpūšoties dabā Vidzemes pusē, iedzīvotāji labprāt dodas izstaigāt dabas taku Līgatnes upes krastā, bet Latgalē īpaši novērtē krāšņo ainavu pie Čertoka ezera.

tervete ciekure ziem

Visbiežāk par labākajām atpūtas vietām dabā iedzīvotāji uzzina no draugiem un paziņām, secināts pētījumā. Savukārt iedvesmu jauniem pastaigu maršrutiem un informāciju par vēl neatklātām atpūtas vietām Latvijā dabā gājēji uzzina plašsaziņas līdzekļos un sociālos medijos.

Pētījums atklāj Latvijas iedzīvotāju brīvā laika pavadīšanas paradumus Latvijas reģionos: pastaigas mežā visvairāk vilina Rīgas un Vidzemes iedzīvotājus, vērot dabu visbiežāk dodas Rīgas un Kurzemes iedzīvotāji, savukārt aktīvākie sēņotāji un ogotāji dzīvo Latgalē un Vidzemē.

Lasīt vairāk: