08 • 11 • 2021

Pētījums apliecina, ka stumbru aizsargspirāles ir efektīvs līdzeklis pret briežu dzimtas dzīvnieku bojājumiem

jaunaudzite

Lai mazinātu briežu dzimtas dzīvnieku postījumus jaunajiem kociņiem ziemas periodā, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) ik gadu veic jaunaudžu aizsardzības pasākumus. Kociņiem, kuru augstums pārsniedz 1,5 m, vissvarīgāk ir aizsargāt stumbru, tāpēc kopš 2011. gada LVM kā vienu no metodēm izmanto plastikāta koku stumbru aizsargspirāles.

Lai izvērtētu līdzšinējo praksi, 2019. gadā LVM sadarbībā ar Latvijas Valsts mežzinātnes institūta “Silava” zinātniekiem uzsāka pētījumu, lai noskaidrotu aizsargspirāļu efektivitāti, noturību mainīgos laika apstākļos un arī to ietekmi uz augošo koku stumbru kvalitāti un koku veselību.

Aizsarsgpirāles svarīgi uzlikt pareizi

Pētījuma gaitā tika apsekotas ar aizsargspirālēm aprīkotās priežu audzes, veikti koku mērījumi, novērtēts koku stāvoklis, kā arī spirāles funkcionalitāte. Pētījuma rezultāti pārliecinoši norāda uz šī aizsarglīdzekļa efektivitāti – ar aizsargspirālēm aprīkotie koki bija bojāti vidēji 3% apmērā, kamēr neaizsargātie – 25%. Galvenais iemesls, kāpēc 3% no aizsargātajiem kokiem tomēr bija bojāti, ir nepareiza aizsargspirāļu uzlikšana. Laikam ejot, spirāļu noturība samazinās, bet pareizi uzliktas aizsargspirāles, kā rāda pētījums, arī pēc pieciem gadiem efektīvi pilda tām paredzētās funkcijas. Jaunaudzēs, kuru augstums pārsniedz 6 m augstumu, briežu dzimtas dzīvnieki vairs neizraisa nozīmīgus mizas bojājumus. Šajā stadijā un vecumā uz priežu stumbriem veidojas kreves miza, kas pasargā koka stumbru no ārējās vides bojājumiem, meža ugunsgrēkiem un arī dzīvnieku, tai skaitā briežu dzimtas, nodarītiem bojājumiem. Sasniedzot 6 metru augstumu, audzēm aizsargspirāles jānoņem, citādi spirāles klasificējamas kā plastmasas atkritumi, kas piesārņo mežu.

aizsargspirale

Aizsargspirāles – koka stumbram nekaitīgas

Uzsākot pētījumu,  LVM mežkopji sniedza informāciju par gadījumiem, kad aizsargspirāļu aizsegā veidojas aļģu apaugums, uzkrājas nobiras, dzīvo kukaiņi dažādās to attīstības stadijās un veidojas izsvīdums. Pētījumā šiem aspektiem, kas varētu ietekmēt koku veselību, pievērsa īpašu uzmanību. Rezultāti parādīja, ka aizsargspirāļu uzlikšana neietekmē stumbru, nemazina koksnes kvalitāti, neaizkavē kreves mizas veidošanos arī gadījumos, kad zem aizsargspirāles veidojas izsvīdums un aļģu apaugums. Pirms koka stumbrs sasniedz spirāles diametru, aiz tās uzkrājas nobiras. Vēlāk nobiras kļūst par labvēlīgu dzīves un vairošanās vidi bezmugurkaulniekiem, daudzi no tiem ir putnu barības bāze.

Jaunaudžu aizsardzība pret dzīvnieku bojājumiem jo īpaši svarīga ir ziemas laikā, kad dzīvniekiem vairs nav tik plašas barības vielu ieguves iespējas, un aļņi, staltbrieži un stirnas nokož jauno kociņu galotnes vai noplēš stumbra mizu, negatīvi ietekmējot kociņa turpmāko augšanu. Šogad jaunaudžu aizsardzības darbi Latvijas valsts mežos plānoti 25 000 hektāru platībā.

Lasīt vairāk: