15 • 03 • 2021

Jaunais mammadaba žurnāls “Sauc mežā” aicina baudīt pavasari

md sauc meza3

Vai tu jau jūti gaisā virmojam šo īpašo enerģiju? Tā burtiski vibrē, modina zvērus, atsauc mājās putnus, dod spēku mazam asnam lauzties pretim saules stariem. Dabā sācies Jaunais gads – pavasaris! Tāpēc arī mammadaba jaunais žurnāls “Sauc mežā” aicina sajust, notvert un izbaudīt šo maģisko dabas mošanās mirkli.

Lai pavasarī dotos mežā, īpašs iemesls nav jāmeklē. Bet kādam noteikti atklājums būs pavasara sēnes – tās pamazām sāk rotāt mežu uzreiz pēc sniega nokušanas. Turklāt daļa pavasara sēņu ir ēdamas un zinātāju vērtējumā pat īpaši gardas, bet daļa – indīgas. Tāpēc ir vērts iepazīt gan vienas, gan otras.

Aktīvās atpūtas cienītājiem labs pavasara brīvdienu plāns būs velomaršruts, kas aizvedīs līdz vēl nezināmām un neatklātām vietām Kurzemes sirdī. Ceļotājus sagaida dārdoši ūdenskritumi, dolomīta un smilšakmens atsegumi, un pat Zilonis!

Ja reiz brīvdienu plāni aizveduši līdz Kurzemei, tad īstu miera malku var nobaudīt AS “Latvijas valsts meži” atpūtas un tūrisma centrā “Spāre” Gulbju ezera krastā. Atpūtas un tūrisma centru “Spāre” savos brīvdienu plānos noteikti vērts iekļaut arī kā atsevišķu galamērķi, jo te var ne tikai ļauties mieram un ainaviskiem skatiem, bet arī pavadīt laiku sportiskās aktivitātēs. Doties pārgājienā, izbraukt ar velosipēdu vai uzzināt vairāk par mežu izzinošā orientēšanās trasē 5 kilometru garumā – tās ir tikai dažas no iespējām.

mammadaba sauc pilns vaks

Šajā ziemā sniega bija daudz, un arī sals labu brīdi neatkāpās. Bet šādas ziemas Latvijā novērojamas arvien retāk. Kā siltās ziemas ietekmē procesus dabā, arī par to stāsts jaunā žurnāla lappusēs. Ne vien siltas ziemas, arī spēcīgas vētras turpmāk, iespējams, piedzīvosim biežāk. Spēcīgākās vētras Latvijas vēsturē savulaik nodarījušas ievērojamus postījumus! Vējgāzes un snieglauzes ir tās dabas stihijas, ar kurām jo īpaši jārēķinās un kurām jāspēj pielāgoties mežsaimniecībā.

Vēl jaunajā mammadaba pavasara žurnālā lasāma aizraujoša saruna ar dabas fotogrāfu Jāni Zīvertu. Tajā fotogrāfs atklāj, kā viņam izdodas notvert tik pasakaini skaistus kadrus un kuras ir viņa iecienītākās fotografēšanas vietas. Vēl sarunā Jānis atklāj kādu savu īpašu prasmi, kurai pateicoties, izdodas piekļūt meža zvēriem pavisam tuvu.

Lasīt vairāk: