12 • 03 • 2021

AS “Latvijas valsts meži” tiekas ar JKP Saeimas frakciju, lai pārrunātu jautājumus par nozares atgūšanos no pandēmijas radītās krīzes

daudzpakapju mezs gaiss

AS “Latvijas valsts meži(LVM) augstu novērtē Jaunās konservatīvās partijas frakcijas iniciatīvu, aicinot uzņēmumu uz tikšanos frakcijā šodien, 12 martā, lai pārrunātu uzņēmuma darbību un rezultātus 2020. gadā, iedzīvotāju rekreācijas iespējas pandēmijas laikā, kā arī nozīmīgus meža nozares nākotnes attīstības projektus, kas ļautu pārvarēt krīzes sekas un dotu ieguldījumu valsts ekonomikas atveseļošanā un jaunu darbavietu radīšanā Latvijas reģionos.

“Mežsaimniecības un kokrūpniecības nozares šajā laikā raksturo izteikti nevienmērīga attīstība – ir jomas, kur saglabājas augsts un pat pieaugošs pieprasījums, piemēram, būvniecībā un “dari pats” segmentā , kamēr būtiski krītas pieprasījums pēc mazākas pievienotās vērtības sortimentiem – papīrmalkas un šķeldas. Krīzes laikā ir bijis kritiski svarīgi, ka AS “Latvijas valsts meži gadu gaitā ir investējuši un izveidojuši diversificētu darbības modeli, kā rezultātā uzņēmums ir spējīgs noturēt augstu ieņēmumu līmeni arī šajos apstākļos, joprojām sasniegt pelņu un papildināt valsts budžetu ar dividenžu maksājumiem,” norāda Roberts Strīpnieks, LVM valdes priekšsēdētājs.

Sarunas laikā puses diskutēja par meža nozares izaicinājumiem 2020. gadā un šodienas redzējumu par to, kā veiksmīgāk pārvarēt globālās pandēmijas radītās sekas; puses pārrunāja LVM 2020. gada darbības rezultātus un pasākumus, ko uzņēmums ir veicis, lai stabilizētu tā darbību Covid-19 pandēmijas laikā. Tikšanās laikā tika pārrunāta arī pēdējo trīs gadu satraucošā situācija ar egļu astoņzobu mizgrauža masveida savairošanos daudzās Eiropas valstīs, kas radījusi izaicinājumus starptautiskajos koksnes tirgos, kā arī pārrunāja uzņēmuma paveikto, lai apturētu kaitēkļa masveida savairošanos Latvijas mežaudzēs. Tāpat abas puses pārrunāja meža nozarei nozīmīgus nākotnes attīstības projektus, kas ļautu pārvarēt krīzes sekas un dotu ieguldījumu valsts ekonomikas atveseļošanā un jaunu darbavietu radīšanā Latvijas reģionos un to, kāds atbalsts no valsts puses visvairāk būtu nepieciešams nozares uzņēmumiem pandēmijas radīto seku pārvarēšanai.

“Ņemot vērā AS “Latvijas valsts meži” nozīmi Latvijas tautsaimniecībā, uzņēmums pastāvīgi sazinās ar nozares organizācijām un tirgus dalībniekiem, taču vīrusa radītā krīze rada ļoti daudz jautājumu arī citiem mūsu sadarbības partneriem un Latvijas sabiedrībai kopumā. Augstu novērtējam JKP Saeimas frakcijas ieinteresētību, uzklausot mūsu ziņojumu par paveikto un dodot iespēju atbildēt uz jautājumiem, apmainīties ar idejām un ierosinājumiem. Savstarpēja komunikācija un konstruktīvs atbalsts ir viens no galvenajiem elementiem, lai Latvijas ekonomika krīzi pārvarētu pēc iespējas veiksmīgāk,” turpina R. Strīpnieks.

Par spīti pandēmijas radītajai krīzei, LVM apgrozījums pagājušajā gadā sasniedza 350 miljonus eiro, bet peļņa bija 75,7 miljoni eiro. Plānots, ka šogad, joprojām būtiskas pandēmijas ietekmes iespaidā, uzņēmuma ieņēmumi sasniegs 324,5 miljonus eiro, bet peļņa būs 38,7 miljoni eiro.

Būtiskāko eksporta tirgu atgūšanos LVM sagaida šī gada otrajā pusē un nākamgad. Lai pilnvērtīgi izmantotu iespējas, ko radīs pieprasījuma atjaunošanās, LVM turpina investīciju programmu - pērn LVM kopumā investēja 53,5 miljonus eiro, bet šogad investīcijas plānotas 55,1 miljona eiro apmērā.

Lasīt vairāk: