06 • 11 • 2020

Mežā vietas pietiek: rudenīga atpūta svaigā gaisā

rudens2020 kurzeme 17

Drošākais un vēlamākais veids, kā pavadīt savu brīvo laiku, ir doties pastaigā pa mežu. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) aicina doties piedzīvojumā 1,6 miljonu hektāru valsts meža teritorijā, kur izstaigāt dažāda garuma meža takas un baudīt atpūtu vēl citās vairāk nekā 300 labiekārtotās tūrisma vietās, kas bezmaksas pieejamas apmeklētajiem. Dabā gājēji aicināti arī apmeklēt tūrisma objektus, kas tumšajā rudens laikā ir krāsainu gaismu izgaismoti. 

Dodoties mežā, aicinām ievērot valstī noteiktos piesardzības pasākumus, kā arī sekot līdzi LVM ieteikumiem uz informatīvajām zīmēm objektos.

“Šogad cilvēku interese par atpūtu mežā ir ievērojami augusi, esam gandarīti, ka arvien vairāk dabā gājēju novērtē un izmanto mūsu izveidotos infrastruktūras objektus visos Latvijas reģionos. Mežā vietas pietiek visiem – te netraucēti var baudīt atpūtu, iepazīstot arvien jaunas meža bagātības, meža ceļus, takas, gravas, pakalnus un līdzenumus. Lai mežā gribētu atkal atgriezties, vienmēr jāparūpējas, lai uz mežu atnestais, tiktu arī aiznest, nevis izmests turpat pie koka,” skaidro LVM Mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde.

tervete gaismas

LVM dabas parkā Tērvetē izgaismotas būves, tilti un dižsila priedes

Latvijas valsts mežu dabas parka Tērvetē turpina strādāt arī ārkārtējās situācijas laikā un aicina ciemos gan lielus, gan mazus dabā gājējus. Krēslas stundās parkā ir izgaismotas priežu galotnes un koka būvēs. Apgaismots ir ne vien gājēju koka tilts, bet arī 39 metrus augstais skatutornis. Rūķu pilsētas "Čiekure" bruģētās ielas un vairāk nekā 40 krāsainos namus ar zemajiem jumtiem un rudenīgajām ziedu kompozīcijām apgaismo mazās laternas. Arī daļa Meža mātes takas ir izgaismota līdz plkst. 20, lai veidotu gaismas ceļu izejas virzienā no LVM dabas parka Tērvetē.

Dabas parka Tērvetē vairāk nekā 60 gadu pastāvēšanas vēsturē apmeklētāju skaits trešo gadu pēc kārtas ir pārsniedzis 150 000. Ik gadu vērojama nemitīgi augoša apmeklētāju plūsma, kas vedina domāt, ka atpūtas iespēju piedāvājums ir interesants un daudzveidīgs. Šobrīd tiek paplašināts "Rūķīšu mežs", Rūķu ciemā tiek atjaunotas guļbaļķu mājiņas un būvētas jaunas sētas. Tūristiem, ainavu un pastaigu cienītājiem labiekārtotajā teritorijā – 400 ha platībā, atraktīvas tematiskās daļas mijas ar ainaviskām un klusām pastaigu takām.

gaiso akmens kravumu taka

LVM Pokaiņu mežā dažādas tematiskas takas

Pokaiņu mežā ir izveidotas pastaigu takas 15 km garumā, kur ikviens interesents var izvēlēties savu tematisko pastaigu: “Veselības taka” veidota no dažādu koku sugu bluķīšiem spēka zīmju veidā,  “Gadskārtu vārtu taku” iepazīstina ar latviešu gadskārtām, bet “Zodiaka aplis” aicina iepazīt pašam sevi. Galvenais – neaizmirst ērtus apavus, jo takas ved pa paugurainu apvidu.

Izvietojies uz stāviem pauguriem, dziļām ielejām, dažāda sastāva un vecuma mežaudzēm, Pokaiņu mežs veido neparasti gleznainu ainavu. Te, sapulcējušies grupās, kaudzēs, akmens upēs un valnīšos, atrodas slavenie Pokaiņu akmeņu krāvumi. Tik liela visu izmēru un formu akmeņu koncentrācija vienuviet rada neparastu iespaidu, un tieši akmeņi ir par pamatu tam, ka šis mežs apaudzis ar neparastiem minējumiem un dažādiem pieņēmumiem.

Lai gan publiskie pasākumi Pokaiņu mežā nenotiek, tomēr apmeklētājiem mežs ir atvērts gan dienu, gan nakti, turklāt strādā bez brīvdienām.

kalsnava 16

LVM Kalsnavas arborētumā – terapija pie dabas

LVM Kalsnavas arborētums iekrāsojies košos rudens toņos, aicinot apmeklētājus baudīt rudens krāsu spēli. Tā ir iespēja ļauties nesteidzīgai, mierīgai un patīkamai atpūtai.

Arborētumā joprojām zaļo skuju koki, bet lapu kokiem un krūmiem šis ir laiks, kad var pavērot formas, krāsas, mizu dažādību un zaru novietojumu.

uzvediba meza 220x280mm copy

Mežā ik dienas var atklāt un ļauties jauniem novērojumiem un atklājumiem, tvert atpūtu no pilsētas kņadas un cilvēku burzmas. Jāizvēlas tikai piemērots apģērbs un izdevusies diena dabā ir garantēta. LVM GEO lietotnē var ērti plānot savu pastaigu maršrutu, atrodot labiekārtotās atpūtas vietas, meža ceļu robežas un vēl citu ceļotājiem noderīgu informāciju.