24 • 10 • 2020

Košais pārgājiens meža takās kopā ar “Mežtaka”

whatsapp image 2020 10 24 at 15.35.04 copy

Oktobra izskaņa šogad lutina dabā gājējus, kuri dodas baudīt un piedzīvot siltā rudens krāsu variācijas Latvijas mežu takās. Starptautiskā projekta “Mežtaka” ietvaros interesenti var doties garo maršrutu pārgājienos, kas ved no Lietuvas līdz pat Igaunijai. Pārgājieni ir iezīmēti kartē un marķēti dabā. Viens no rudens piedzīvojumiem var būt neliels posms Līgatnē, vērojot Zvārtas iezi, klausoties Amatas čaloņā un “lasot” citas dabas zīmes.

Latvijā arvien iecienītāki kļūst pārgājieni – tas ir drošs ceļojums vienatnē vai kopā ar sabiedrotajiem. Neatkarīgi no tā, vai meža takas tiek mītas neilgi pēc lietus, sajūtos spirdzinošos pilienus, vai saules staru pielietā dienā, gājiens dabā apbur lielus un mazus gājējus. Neparasti siltajā gadalaikā var atrast kokus, kas apjukuši un sulo, gluži kā pavasarī, vērīgie gājēji var novērot mizgraužu un citu kukaiņu atstātās zīmes koku stumbros, bet vēl citi – lasīt krāsaino lapu pušķi, ko vest mājās, lai vēl mirkli paildzinātu dabas tuvumu.

“Tūristu interese par Latvijā pieejamām takām ir liela. Pašlaik arvien vairāk dodamies dabā. Abu garo Baltijas valstu distanču taku – “Mežtaka” un “Jūrtaka” – kopgarums ir 3508 kilometri. Takas ir marķētas, proti, pirms aicināt doties ceļā gājējus, esam paši tās izstaigājuši un plānojuši tā, lai vienas dienas vidējais 20 kilometru gājiens, finišētu nākamās dienas maršruta sākumā vai ļoti tuvu tam. Maršruta karti var ērti lejupielādēt arī lietotnē LVM GEO, kur redzamas meža robežas un ceļi,” stāsta “Mežtaka” eksperts un biologs Juris Smaļinskis.

Šīs vasaras izskaņā ir noslēgusies maršruta marķēšana posmā no Rīgas līdz Latvijas-Igaunijas robežai pie Apes un Kornetiem, turpinās darbs pie dienvidu daļas izpētes Kurzemē un Lietuvā, lai maršruts būtu pieejams jau nākamā gada vasarā. Mežainos apgabalos taka ved pa maziem meža vai lauku ceļiem un takām, taču ir arī posmi, kur jārēķinās ar īsiem posmiem gar ceļmalām.  

img 2922

Kopējais Mežtakas garums ir ap 1060 kilometru, Latvijā – ap 340 kilometru gara. Taka sadalīta posmos, kuri atkarībā no gājēja fiziskās sagatavotības, interesēm un laika limita ejami atsevišķi vienā, divās vai trijās dienās, izvēloties piemērotāko posmu.

“Mežtaka” izveidota projektā “Garās distances pārrobežu pārgājienu maršruts “Mežtaka””, kas tiek realizēts ar ES un Eiropas Reģionālās attīstības fonda Centrālās Baltijas programmas atbalstu.

Mežā vietas pietiek!

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) ir viens no “Mežtaka” projekta partneriem – liela daļa marķēto taku vijas cauri valsts mežiem. Kopumā LVM pārziņā un apsaimniekošanā ir vairāk nekā 340 atpūtas vietas visas Latvijas teritorijā, kurās ir nodrošinātas gan ugunskura vietas, gan nepieciešamā infrastruktūra. Vienlaikus atpūtnieki aicināti būt atbildīgiem un ievērot valstī noteikto 2 metru distanci no citiem cilvēkiem un netraucēti baudīt LVM apsaimniekošanā esošos 1,62 miljonus hektāru Latvijas Republikas zemes, iepazīstot arvien jaunas meža bagātības, meža ceļus, takas, gravas, pakalnus un līdzenumus.

uzvediba meza 220x280mm copy