24 • 04 • 2020

Tuvāk putniem ar 5 tiešsaistes kamerām!

mazais erglis

Sagaidot putnu atgriešanos no siltajām zemēm, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) piedāvā iespēju vērot tiešraidē notikumus no mazo ērgļu un klinšu ērgļu ligzdām. Šīs sezonas jaunums – tiešraide no peļu klijānu ligzdas. Līdz ar to interesenti var tuvoties dabai un kļūt par aculieciniekam tādiem notikumiem putnu dzīvē, kurus parasti tik viegli neredzēt, pateicoties piecām tiešsaistes kamerām.

Mazie ērgļi atgriezušies Aizkujā

Patreiz notiek aktīva mazo ērgļu ierašanās ligzdošanas vietās. No ziemošanas vietām Āfrikā aptuveni 11 000 kilometrus nolidojušie mazie ērgļi aktīvi riesto, pārojas un būvē ligzdas. Arī Aizkujas ligzdā, pie kuras ir uzstādīta LVM video novērošanas kamera, sagaidīti mazie ērgļi – tēviņš Roznieks un mātīte Rasa.

Rīta agrumā un priekšpusdienā abi ērgļi būvē jau iepriekšējos gados ligzdošanai izmantoto ligzdu, to pušķojot ar svaigiem egļu zariem.

Pēc tālā un grūtā ceļa no Āfrikas mazie ērgļi ir izsalkuši – pavasarī tie barojas galvenokārt ar nārstojošajām vardēm, kuras siltās dienās ir aktīvas un viegli pieejamas.

Šī gada jaunums – peļu klijāna ligzda

Šogad projekta “Putni un zvēri purvā” koordinātors un LVM vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis sadarbībā ar IT kolēģiem purvā izvietoja vēl vienu video novērošanas kameru, ļaujot tiešsaistē vērot peļu klijānus, kas patreiz jau perē. Ligzdā ir trīs olas.

pelu klijans

Peļu klijāns ir visbiežāk sastopamā plēsīgo putnu suga Latvijā, kas ligzdo mežos. 

Gaidām mazuļus klinšu ērgļu ligzdā

Savukārt kamera, kas novietota pie klinšu ērgļu ligzdas ļauj dabas draugiem no visas pasaules tiešsaistē sekot līdzi perējošu ērgļu ikdienai. Šāda tiešraide – veiksmīga klinšu ērgļu ligzdošana – šobrīd ir vienīgā Eiropā. Ligzdā ir divas olas, mazuļu šķilšanās sākums varētu būt ap 8.–12.maiju.

2olas2 copy

“Tiešraide ir unikāla, jo Latvijā tiešraidē perējošu klinšu ērgli redzam pirmo reizi. Gaidījām četrus gadus un tikai šogad sagaidījām divas olas ligzdā. Tas ir liels notikums. Nav nemaz tik viegli tikt klāt šiem savrupajiem putniem, jo tie piekopj noslēgtu dzīves veidu, ligzdo tālu purvos, prom no cilvēkiem. Klinšu ērgļus ir ļoti grūti pamanīt, kur nu vēl tuvplānā vērot olu perēšanas gaitu. Šāda novērošana mums ļauj uzzināt daudz jauna par klinšu ērgļu uzvedību,” skaidro LVM vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis.

 SKATĪT TIEŠRAIDI! 

Pavasarī, kad saules gaisma dienas laikā vērojama arvien ilgāk, LVM vides eksperti, atbalstot iniciatīvu #paliecmājās, piedāvā iespēju doties dabā nu jau ar piecu tiešsaistes kameru starpniecību. Ikviens interesents, neizejot no mājas, var tiešraidē sekot līdzi klinšu ērgļu, peļu klijāna ligzdošanas sekmēm, vērot notikumus divās mazo ērgļu ligzdās – Betiņsalā un Aizkujā, kā arī baudīt unikālus mirkļus un skaņas, kas raksturīgas vien purvam.

LVM apsaimniekotajās meža platībās tiek aizsargātas gan retās putnu un citu dzīvnieku sugas, gan to dzīvotnes un nozīmīgie biotopi. Vietās, kur ligzdo aizsargājamie putni – melnais stārķis, visi Latvijā ligzdojošie ērgļi u.c. sugas, tiek ierobežota vai pilnībā pārtraukta mežsaimnieciskā darbība, un sugas aizsardzības nolūkos tiek veidoti mikroliegumi un teritorijas dzīvotņu aizsardzībai. Lai saglabātu īpaši aizsargājamos meža biotopus un aizsargājamās dzīvnieku un augu sugas, tiek veidoti mikroliegumi, kuru platības ik gadu pieaug.

Lasīt vairāk: