28 • 02 • 2020

Gaidītais pārsteigums LVM Kalsnavas arborētumā – baltais āmulis

baltais amuklis2

LVM Kalsnavas arborētums ir cilvēku veidots īpaši aizsargājams dabas objekts, kurā, kopš tā izveidošanas brīža, nemitīgi noris mērķtiecīgs darbs dažādu kokaugu taksonu introdukcijā, ieskaitot arī pētniecisko darbu ­­– novērojumi, kritiska izvērtēšana un atlase.

Ik gadu arborētumā notiek mērķtiecīga kolekcijas papildināšana, tāpat arī klimatiskajiem apstākļiem piemērotu – ziemcietīgu taksonu atlase.

“Lai ieviestu jaunus taksonus, arborētuma ļaudis dodas tuvās un tālākās ekspedīcijās, ar mērķi iegūt pavairojamo materiālu, proti, sēklas, spraudeņus, potzarus. Tāpat ziemas periodā aktīvi noris starptautiskā sēklu apmaiņa, kuras laikā pasaules botāniskie dārzi un arborētumi, savā starpā brīvprātīgi apmainās ar kokaugu dažādībām. Tā kokaugu dažādības nokļūst arborētumā, kur sākas to dažādais ceļš ziemcietības spēju pārbaudēm,” skaidro LVM Kalsnavas arborētuma vadītāja Sanita Vaivode-Āzena.

baltais amulis

 

Tik neparasts un nozīmīgs atradums – baltais āmulis (Viscum album L.) – arborētumā fiksēts februāra sākumā. Vai esat savās rokās turējuši baltas, spīdīgas ogas ar gļotainu līmveidīgu mīkstumu, kurās katrā ir viena balta un lipīga sēkla? Arborētuma ilglaicīgie darbinieki ir. Un šis fakts ir darbinieku ikdiena, kad viņu rokās nonāk dažāda izmēra, formas un konsistences pavairojamais materiāls. Tomēr, šoreiz pārsteidzoši šķiet tas, ka baltā āmuļa augšanas areāls paplašinās un tiek ziņots par arvien jaunām atradnēm, kas piefiksējamas un pārbaudāmas.

Kad sēkliņas nokļūst tām paredzētajā vietā, kas šoreiz ir Skaistaugļu dzumi ābeles (Malus × zumi) zaru žākle, kur sēkliņas tika iesētas zem mizas, tad atliek vien gaidīt, vai augs iesakņosies un šajā vietā augs šī dažādība. Un jauks pārsteigums gaidīja speciālistus, kad, apsekojot LVM Kalsnavas arborētuma stādījumus kopā ar dendrologu Edgaru Šmauksteli, tika pamanīts salīdzinoši neliels āmulis, kura lodveida vainaga forma ir tikai veidošanās sākumā, un tā diametrs ir robežās no 25 līdz 30 centimetriem.

Mainoties klimatiskajiem apstākļiem, arvien mainās arī dažādu kokaugu spēja pielāgoties tiem. Šis atradums apliecina, ka arborētuma teritorijā, iespējams, ar laiku pārsteigs arī citi.

LVM Kalsnavas arborētuma kokaugu kolekcijai ir ievērojama zinātniska, izglītojoša, saimnieciska un rekreatīva nozīme. Kā kokaugu pavairojamā materiāla bāze objekts ir nozīmīgs no mežsaimniecības un dekoratīvās dārzkopības viedokļa.

Šis ir LVM Kalsnavas arborētuma 45 gadskārtas jubilejas gads. Arborētuma komanda arvien darbojas, lai ikkatrs viesis, apmeklējot kolekciju dārzu, justos pārsteigts.