27 • 02 • 2020

mammadaba žurnāls "Vidzemes ārēs" aicina ļauties kustībai un piedzīvojumiem

vidzeme azs

Veroties pasaules kartē, Latvija šķiet maza, taču, vai kāds no mums ir paguvis apceļot visus tās nostūrus? Jaunais mammadaba žurnāls aicina doties uz Vidzemi – vietu, kur sastopami gan dižmeži, gan plaši lauki un upes, kas gadsimtu garumā metušas neskaitāmus lokus un kļuvušas par senatnes notikumu lieciniecēm.

Lielisks vieds, kā baudīt pavasara noskaņu dabā, ir doties pārgājienā, ko piedāvā garo distanču pārgājiena maršruts “Mežtaka”. Šis maršruts ved cauri Latvijas un Igaunijas mežainākajām teritorijām. Kā saka “Lauku ceļotāja” eksperts un viens no pārgājiena maršrutu veidotājiem Juris Smaļinskis: “Iet pa mežu var visos gadalaikos! Gājēja skatam pavērsies ne vien aizsargājamās teritorijas, bet arī saimnieciskie meži dažādos vecumposmos. Izejot “Mežtaku”, būs iepazīta Baltijas mežu biotopu daudzveidība.”

Iepazīt vairāku gadsimtu senas vēstures liecības var arī Āraišu arheoloģiskajā parkā. Āraišu ezerpils, kas atrodas pašā parka sirdī, celta jau 9. gadsimtā. Pašlaik, pateicoties vēsturnieka Jāņa Apala apņēmībai veikt sarežģītos izrakumus, pils atguvusi sākotnējās aprises un ir vienīgā šāda tipa rekonstruētā mītne Eiropā. Āraišu arheoloģiskajā parkā ikviens var pārliecināties par koksnes plašajām izmantošanas iespējām.

Protams, dabas draugi aicināti apmeklēt arī LVM Vijciema čiekurkalti, kas jau kopš 1895. gada ir apkārtnes mežu šūpulis. Visbiežāk čiekurkaltes skurstenis kūp martā un aprīlī, bet tās vadītājam Ivaram Palejam atmiņā palicis 1997. gads, kad čiekuru raža bija tik liela, ka decembrī sāktā kaltēšana turpinājās līdz jūlija vidum, sagatavojot355 kilogramus sēklu. Sarkanā ķieģeļu ēka ir kļuvusi par Vijciema iedzīvotāju lepnumu, jo tā ir vienīgā šāda veida kalte pasaulē, kur joprojām iegūst sēklas. To novērtējusi arī Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde, piešķirot Valsts aizsargājamā kultūras pieminekļa statusu vēsturiskajai LVM Vijciema čiekurkaltei Valkas novadā.

vidzeme

Ja Vidzemes iepazīšana aizvedusi uz austrumiem, tad noteikti jāiegriežas Strenčos. Pilsēta lepojas ar plostnieku galvaspilsētas titulu, Gaujmalā izveidots skulptūru parks, un interesentiem pieejama informācija par kokmateriālu pludināšanu pa upēm. Turpat atrodas arī LVM Strenču kokaudzētava, kas ir viena no modernākajām pasaulē stādu audzēšanas tehnoloģiju jomā. Tajā var apskatīt gan koku stādu automātisko sēšanas, gan pirmo Baltijā automatizēto pakošanas līniju. Šoreiz kokaudzētavas vadītājs Jānis Zvejnieks iepazīstina ar šī gada stādu TOP 3, ar kuriem greznot piemājas pagalmu.

Aktīvākos žurnāla lasītājus, kas savus šī gada pasākumus plāno laicīgi, aicinām iepazīties ar taku skrējiena “Stirnu buks” ciltstēvu Rimantu Liepiņu, kurš kopā ar savu teju 100 cilvēku lielo komandu ir spējis ievilināt mežā pat visspītīgāko latvieti. Šoreiz intervijā par to, kā tapis taku skrējiens, kāpēc tas nepieciešams un kas sagaidāms šī gada posmos.

Lasīt vairāk: