25 • 06 • 2019

LVM pasūtījusi zinātnisko pētījumu “Moderno biodegvielu ražošanas iespējas Latvijā un elektrotransportlīdzekļu tehnoloģiju perspektīvas”.

Lai meklētu iespējas no AS “Latvijas valsts meži” apsaimniekotajiem resursiem ražot inovatīvus produktus ar augstu pievienoto vērtību un kas ir ekonomiski dzīvotspējīgi un balstīti uz bioekonomikas principiem, uzņēmums 2016.gadā apzināja 30 un uzskaitīja 14 inovatīvos produktus, kurus var iegūt no meža biomasas. Iepazīstoties ar piedāvātajiem produktu daudzkritēriju analīzes rezultātiem, LVM nolēma, ka tālākā papildus izpēte veicama trim produktiem.

Attīstot pieeju ražot inovatīvus produktus no meža biomasas, 2017.gada nogalē, aptaujājot zinātniskās institūcijas (Rīgas Tehnisko universitāti, Latvijas Universitāti un Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūtu), LVM apkopoja to piedāvātos inovatīvos produktus, kas ražoti no meža biomasas un zemes dzīlēm.

Ņemot vērā zinātnisko institūciju piedāvātos inovatīvos produktus, LVM intereses un globālās inovatīvo produktu attīstības tendences, LVM izveidoja potenciāli attīstāmo septiņu galaproduktu sarakstu un veica to vispārīgo vērtējumu, iesaistot arī citu institūciju un iestāžu pārstāvjus, vienlaikus attīstot savstarpējo sadarbību un analizējot LVM iepriekš veikto inovatīvo produktu vispārīgo vērtējumu. Izmantojot speciālu daudzkritēriju metodiku, minēto institūciju pārstāvji veica izvēlēto septiņu galaproduktu papildus vērtēšanu. Saskaņā ar vērtējumu, trešo augstāko novērtējumu saņēma otrās paaudzes biodegvielas jeb moderno biodegvielu ražošana, kas šobrīd pasaulē ir aprobācijas stadijā. Savukārt piektajā vietā tika ierindota no meža biomasas iegūtu aktīvo ogļu un speciālo aktīvo ogļu ražošana, kas pasaulē šobrīd ir izpētes stadijā, un šīs superkondensatoru ogles nākotnē varētu izmantot ievērojami plašāk arī kā elektrotransportlīdzekļu tehnoloģiju sastāvdaļas, veicinot enerģijas uzkrāšanu un atdošanu.

Turpinot un attīstot iepriekš veiktās LVM iestrādes, uzņēmums vēlas veikt izvērtējumu un analīzi par moderno biodegvielu ražošanas tehnoloģijām un novērtēt moderno biodegvielu ražošanas iespējas Latvijā (turpmāk – Pētījums), kur kā izejviela modernās biodegvielas ražotnes darbības nodrošināšanai izmantojama meža biomasa.

Balstoties uz pētījuma nodevumiem, AS “Latvijas valsts meži” pieņems lēmumu par pētījuma pārtraukšanu vai tā turpināšanu.

Pētījuma mērķis: izvērtēt moderno biodegvielu ražošanas iespējas Latvijā no mežsaimniecības atlikumiem un prognozēt ar elektrību darbināmu  elektrotransportlīdzekļu perspektīvas transporta sektorā.

 

Piedāvājuma iesniegšanas termiņš:

2019.gada 28.jūnijs.

Piedāvājumu iesniegt izdrukātu un uz elektroniska datu nesēja (CD vai zibatmiņa (pēc izvēles)) vai arī piedāvājumu var iesniegt elektroniski parakstītu ar drošu elektronisko parakstu, nosūtot uz elektroniskā pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

Piedāvājuma iesniegšanas vieta un adrese:

AS “Latvijas valsts meži” administratorei, Vaiņodes 1, Rīga, LV-1004; e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Kontaktinformācija:

Andris Pumpurs, Attīstības projektu vadītājs

E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Vaiņodes 1, Rīga, LV-1004

Tel.nr. 676 100 15

 

 Pētījuma apraksts 

 Piedāvājuma forma