15 • 05 • 2019

Skolotājus aicinām pieteikties starptautiskiem tālākizglītības kursiem par mežu

blur

Kā nodrošināt skolu programmu saistību ar reālo dzīvi – mežu? Kā sasniegt labāku mācību rezultātu, skolēniem darbojoties meža vidē? Šos jautājumus skolotāji varēs izzināt divos starptautiska līmeņa tālākizglītības kursos, kurus 2019. gada jūlijā pedagogiem piedāvā AS "Latvijas valsts meži" (LVM) sadarbībā ar Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta Tālākizglītības centru. Kursi tiek veidoti projekta "Nemēslo mežā!" ietvaros, kuru finansiāli atbalsta Latvijas Vides aizsardzības fonds.

Vienas dienas – 12 stundu (A) tālākizglītības kursi "Pedagogu profesionālās kompetences pilnveide vides izglītībā par ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu” šogad norisināsies 2. jūlijā Rīgā, Ķīpsalā starptautiskas konferences – 14th European Forest Pedagogic congress ietvaros.

Trīs dienu - 36 stundu (A) tālākizglītības kursi "Skolēna izziņas aktivitātes un radošuma veicināšana mācību procesā par mežu” norisināsies kā aktīvās atpūtas nometne laikā no 24. līdz 26. jūlijam Rīgā, Kalsnavā un atpūtas un tūrisma centrā "Ezernieki". Kursu galvenais viesis būs starptautiski atzītais mācību grāmatu autors prof. Gunters Pauli (https://www.gunterpauli.com/).

Reģistrēties abiem kursiem iespējams līdz 2019. gada 31. maijam. Dalība ir bez maksas! Dalībnieku skaits ir ierobežots! Tā kā iepriekšminētie kursi šogad notiek angļu valodā, priekšroka tiks dota skolotājiem ar angļu valodas prasmēm, kā arī labāko motivāciju un mājas darbu. Pieteikuma anketa, kursu programmu apraksti un papildu informācija atrodama šeit:

 www.lvm.lv/talakizglitiba 

 

14 congress

Eiropas Meža pedagoģijas kongress, kura laikā skolotājiem ir iespēja apgūt 12 stundu tālākizglītības kursu programmu, Latvijā notiek pirmo reizi un tajā pulcēsies dažādu ar dabas pedagoģiju saistītu organizāciju pārstāvji no visas Eiropas. Kongresu Latvijā organizē LVM sadarbībā ar Valsts Izglītības satura centru un Rīgas Tehnisko universitāti. “Tiltu veidošana starp mežu un skolām” – tas ir šī gada kongresa vadmotīvs.

Programmā plānotas daudzveidīgas aktivitātes, izstrādājot jaunas mācību metodes, kā arī pieredzējušu Latvijas un ārvalstu lektoru, meža nozares ekspertu viedokļu apmaiņa par aktuāliem meža pedagoģijas jautājumiem. Kongresa starptautiskā vietne skatāma šeit – http://forestpedagogics.eu/portal/

gunter

Trīs dienu nometnes – tālākizglītības kursu viesis Prof. Gunters Pauli (attēlā) ir starptautiski ietekmīgs uzņēmējs un inovators, kura iniciatīvas saistītas ar ilgtspējīgas vides un biznesa risinājumiem. Pašlaik viņš strādā pie projektiem, kas saistīti ar plastmasas atkritumu izvākšanu no pasaules okeāniem un jūras līmeņa paaugstināšanās novēršanu. G. Pauli ir sarakstījis pavisam 365 mācību pasakas bērniem, kurās izskaidro dabu un cilvēku kā dabas būtni.

Tālākizglītības kursu laikā viņš iepazīstinās Latvijas skolotājus ar tikko izdevniecības "Zvaigzne ABC" izdoto mācību pasaku "Varenākais koks" 5 līdz 8 gadus veciem bērniem, viņu skolotājiem un vecākiem, kurā bērni kopā ar Koku un citiem dzīvajiem organismiem uzzinās,

  • kā augi, dzīvnieki un mikroorganismi cits citu papildina,
  • ka ikviens organisms – pat visnecilākais vai netīkamākais – ir ļoti svarīgs ekosistēmai,
  • ka atkritumi var būt ļoti vērtīgs resurss,
  • ka vienatnē neviens nav stiprs,

un iemācīsies runāt par emocijām un dabu gan latviešu, gan angļu valodā. Izdevniecība "Zvaigzne ABC" jau ir izdevusi tādas viņa mācību pasakas kā “Piecas dabas valstis” par cilvēces rašanos, “Vai āboli lido?” par gravitāciju un Mēness ietekmi uz procesiem dabā, “Siržu karalis” par elektrības nozīmi organismā un “Zebras gaisa kondicionētājs” par dabas radītiem risinājumiem karstuma mazināšanai un pārkaršanas riska novēršanai. Skolotāji var izmantot šīs pasakas arī kā materiālu un iedvesmas avotu, stāstot bērniem par dabu un mācot savstarpējo saskarsmi. Grāmatu saturs atbilst kompetenču pieejai izglītībā.

attels1 copy

Atzīmējot iniciatīvas "Lielā talka" 10 gadu jubileju 2018. gadā Gunters Pauli tikās ar Latvijas Prezidentiem un "Lielās talkas" koordinatoriem un nolasīja lekciju Rīgas pilī: “Inovatīvi uzņēmējdarbības veidi, kas izmanto vietējos resursus, rada vērtību un pievēršas visu iedzīvotāju vajadzībām: ekoloģisks, revolucionārs modelis, kas piešķir kapitālismam cilvēcību”. Gunters Pauli uzskata, ka mums ir iespēja pārvērst sapņus īstenībā, kas dažreiz pārspēj pat vispārdrošākās cerības. Autora lielākā vēlēšanās ir, lai ikviens bērns savu dzīvi uztver kā sapni, kas jāīsteno. Noskaties Guntera Pauli TEDx runu par pasaules nākotni.

untitled

Neskaidrību vai jautājumu gadījumā par kursiem skolotāji var sazināties ar LVM Komunikācijas speciālisti Renāti Ribaku, e-pasts Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., tālr. 28360723.