21 • 02 • 2019

Iecienītā atpūtas vieta pie Niedrāja ezera cieš no vandālisma

snv niedrajs februaris 2019 6

Vienā no Smiltenes pilsētas apkārtnes iecienītākajām atpūtas vietām pie Niedrāja ezera pagaidām nenoskaidroti ļaundari nelikumīgi nozāģējuši divas 170 gadus vecas priedes, tās uzgāžot uz AS “Latvijas valsts meži” (LVM) ierīkotās koka laipas. Par izdarīto pārkāpumu informēta policija, kas uzsākusi vainīgo noskaidrošanu, lai sauktu tos pie atbildības.

Smiltenes pilsētas iedzīvotāji 2. februāra rītā ziņoja par iespējamo vandālismu iecienītajā LVM atpūtas vietā pie Niedrāja ezera. Notikuma vietā nekavējoties ieradās LVM Austrumvidzemes reģiona Silvas iecirkņa mežkopis Normunds Vīksna, konstatējot ne vien divu vecu priežu nelikumīgu zāģēšanu, bet arī LVM ierīkotās koka laipas bojājumus uz Niedrāja ezera.

snv niedrajs februaris 2019 1 copy

"Es apzinos, ka cilvēki, kuri novērtē un priecājas par mūsu ierīkotajām atpūtas vietām, ir ievērojami vairāk, nekā tie, kuriem prātā posta darbi. Niedrāja ezera apkārtnē LVM neveic saimniecisko darbību, atvēlot šo teritoriju dabiskam meža biotopam. Turklāt priedes ir nozāģētas vietā, kurai nevar piekļūt ar transportu. Motorzāģis ir mērķtiecīgi nests līdz atpūtas vietai, tad ir zāģēti koki, kuru diametrs ir aptuveni 40 centimetri un ar nolūku gāzti uz laipu. Tad darba instruments atkal nests prom,” neizpratnē par posta darbu ir Normunds Vīksna.

Atpūtas vietas sakārtošanas darbus bija iespējams pabeigt vien šonedēļ, jo iestājās siltāks laiks un sniega sega nekavēja darbus. Gāztie koki un to zari ir novākti no laipas, sagarumoti un novietoti zem lapenes piknika ugunskuram. “Neko citu jau nevar vairs darīt. Šīs priedes bija veselas, būtu vēl augušas gadu desmitus,” teic LVM mežkopis.

Noņemot gāztās priedes no laipas, apzināti arī tās postījumi. “Laipai būs nepieciešami atjaunošanas darbi: sākuma daļā ir aplauzti seguma dēļi un ielauztas atbalstu brusas, savukārt, paaugstinājumam ir salauztas drošības margas, padarot laipu apmeklētājiem nedrošu,” stāsta mežkopis Normunds Vīksna. Niedrāja ezera koka laipas atjaunošanu paredzēts veikt līdz aktīvās tūrisma sezonas sākumam, lai atpūsties gribētāji varētu baudīt dabas skaistumu drošā un sakoptā vidē. Lūgums ievērot kārtību un saudzēt labiekārtotās atpūtas vietas, ja novērots pārkāpums vai vandālisms, lūgums ziņot par to LVM darbiniekiem un policijai.

LVM gādā par vairāk nekā 340 bezmaksas atpūtas vietām Latvijā – labiekārtotām koka lapenēm, soliņiem, galdiem un ugunskura vietām. Gadā vidēji 20 atpūtas vietas cieš no vandāļu uzbrukumiem. Pamatā tiek lauztas un dedzinātas atkritumu urnas, soli un galdi, demolētas tualetes.

Lasīt vairāk: