10 • 08 • 2018

Skrīveru dendroloģiskajā parkā novākti pēc negaisa kritušie koki

skriveru kritusie koki

Ceturtdien, 9. augustā AS "Latvijas valsts meži" (LVM) apsaimniekotajā Skrīveru dendroloģiskajā parkā sākti negaisa laikā gāzto un lūzušo koku novākšanas darbi. 

Kā jau iepriekš ziņots, jūnija beigās Skrīveru dendroloģiskajā parkā vētras laikā izveidojās manāmi postījumi. Bīstamākie koki tika aizvākti nekavējoties, taču atlikušo koku aizvākšanai bija nepieciešama Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) atļauja. 

Saskaņā ar LVM Vidusdaugavas reģiona meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Jāni Belicki, atļauja ir saņemta un parka sakopšanas darbi rit pilnā sparā. 

Atgādinām, ka, lai gan parks ir atvērts un bīstamākie koki ir novākti, apmeklētājiem jāievēro piesardzību un jārūpējas par savu drošību!

Skrīveru dendroloģiskais parks kopā ar svešzemju koku stādījumiem aizņem 392 ha, tajā sastopamas apmēram 300 introducētās koku un krūmu sugas, kas saglabājušās no tām 679 sugām, kas te auga pirms Pirmā pasaules kara. 30 no tām ir ievērojami retumi Eiropas mērogā. Kopš 1977. gada 17 ha lielais Skrīveru dendrārijs ir aizsargājams dabas objekts. Dendrāriju katru gadu apmeklē dendrologu delegācijas no dažādām Eiropas valstīm.

LVM kopš savas dibināšanas 1999. gadā, īstenojot ilgtspējīgu mežu apsaimniekošanu, valsts un pašvaldību budžetos iemaksājusi vienu miljardu eiro. LVM saimniecisko darbību veic, kopjot un atjaunojot mežus, rūpējoties par dabas aizsardzību, sabiedrības rekreācijas iespējām un koksnes pieaugumu, kā arī ik gadu investējot līdzekļus meža zemju platību palielināšanā un meža infrastruktūras attīstībā – meliorācijas sistēmu atjaunošanā un meža autoceļu būvē. Ik gadu LVM apsaimniekotajos mežos koksnes daudzums pieaug par 12 miljoniem kubikmetru.

Lasīt vairāk: