15 • 02 • 2019

Latvijas valsts mežu vēstniecība aicina uz izstādi “101 ābols Latvijai”

gita vakam

Latvijas valsts mežu vēstniecība sadarbībā ar Dārzkopības institūtu aicina apmeklēt izstādi “101 ābols Latvijai”, kuras ietvaros no 20. līdz 22. februārim ikviens interesents varēs iepazīt Latvijā audzētās ziemas ābolu šķirnes, kā arī zinātnieku lekcijās gūt atbildes uz jautājumiem par ābeļu un bumbieru audzēšanu.

Izstādes atklāšana notiks 20. februārī plkst.13.00, un triju dienu laikā interesenti varēs ne vien aplūkot dažādās ziemas ābolu šķirnes, bet arī iegādāties Dārzkopības institūta ražoto produkciju – ābolus, sukādes, sulas, sīrupus un tējas. Neizpaliks arī degustācijas un lieliska iespēja aci pret aci tikties ar ekspertiem, lai noskaidrotu atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem.

Dārzkopības zinātnieku lekciju programma: 20. februārī plkst. 15 Laila Ikase sniegs ieskatu ābolu šķirņu pasaulē un iepazīstinās ar veidiem, kā veiksmīgi audzēt gardus ābolus arī savā dārzā, 21. februārī plkst. 15 Inese Drudze stāstīs par bumbieru šķirņu dažādību un īpatnībām. Turpretim izstādes noslēguma dienā – 22. februārī būs iespēja ne vien saņemt vēstniecības zinošo konsultantu padomus par savam dārzam piemērotākajām ābolu šķirnēm, bet arī baudīt izstādē aplūkojamo ābolu šķirņu dažādās garšas.

Izstādes apmeklējums, kā arī pie Latvijas valsts mežu vēstniecības ērtā autostāvvieta interesentiem pieejama bez maksas.

saulesmeita augli copy

Latvijā ābeles audzē kopš 15. gadsimtā un laika gaitā tās izpelnījušās latviešu iemīļotākā augļu koka godu. Jau 19. gadsimtā vietējo iedzīvotāju vidū populāras bija tieši tādas plaši pazīstamas vietējās šķirnes, kā ‘Baltais Dzidrais’, ‘Mālābele’ un ‘Ničnera Zemeņu’, bet pašlaik iemīļotas šķirnes ir ‘Aļesja’, ‘Belorusskoje Maļinovoje’, ‘Iedzēnu’ un ‘Konfetnoje’, kas labpatiks gan saldummīļiem, gan tiem, kam patīk atsvaidzinošs skābumiņš.

Tomēr mode mainās arī augļu koku pasaulē un mūsdienās strauji pieaug interese par neparastiem āboliem, kas atšķiras no lielveikalu piedāvājuma, piemēram, āboliem ar sarkanu mīkstumu vai augļu kokiem, kas vizuāli līdzinās kolonnām. Darbs pie jaunu ābeļu šķirņu izstrādes notiek ne tikai ārzemēs, bet arī Latvijā – vietējie selekcionāri strādā, lai izveidotu arvien jaunas, labākas ābeļu šķirnes, izturīgas pret slimībām un ar gardiem, skaistiem, ilgi uzglabājamiem augļiem, kas nākuši no viegli kopjamiem kokiem. Labākos no jaunumiem būs iespēja redzēt  un pēdējā izstādes dienā arī nogaršot, piemēram, kraupja izturīgās šķirnes ‘Dace’, ‘Gita’, ‘Monta’.

Latvijas valsts mežu vēstniecība ir vieta, kur cilvēks un mežs sastopas vienotā veselumā, sniedzot iespēju ienest savās mājās daļu no meža, daļu no dabas tuvuma. Vēstniecība atrodas Rīgā, Vaiņodes ielā 1 un ir atvērta katru darba dienu no plkst. 9 līdz plkst. 18. Par aktuāliem piedāvājumiem un jaunumiem iespējams lasīt vēstniecības Facebook lapā.

 Lasīt vairāk: