02 • 08 • 2018

Mežos aizvien ļoti augsta ugunsbīstamība

uguns 2 copy

Pašreiz AS “Latvijas valsts meži” (LVM) apsaimniekotajā teritorijā norit trīs lielu meža ugunsgrēku dzēšanas darbi – Ramatas pagastā, Salas pagastā un pēdējos gados lielākajā uguns skartajā teritorijā pie Stikliem Talsu pusē.

“Intensīvākie dzēšanas darbi pašreiz rit Ramatas pagastā un Stiklu pagastā, kur pamatā deg purvi un dzēšanas darbi ir ļoti apgrūtināti, jo ir sarežģīti piekļūt degošajai purvu teritorijai, kuras dzēšana ir specifiska,” stāsta LVM Mežkopības izpilddirektors Mārtiņš Gūtmanis.

Ramatas mežu ugunsgrēka dzēšanā pašreiz piedalās aptuveni 100 cilvēku, no kuriem vairāk nekā puse ir profesionālie ugunsdzēsēji. Dzēšanas darbos ir iesaistīti arī Valsts meža dienesta, LVM darbinieki, kā arī brīvprātīgie dzēsēji. Atbalstu sniedz arī igauņu kolēģi, kuri, izmantojot amfībiju, uzmērīja uguns skarto teritoriju, kas pārsniedza 200 ha.

“Ramatas objektā patstāvīgi atrodas LVM darbinieki, kā arī esam organizējuši ekskavatoru, kuru, izzāģējot ceļu, mēģināsim dabūt tuvāk ugunslīnijai. Esam sazinājušies ar Mazsalacas domes vadību, lai organizētu ūdens piegādi dzēšanā iesaistītajiem cilvēkiem. Cenšamies uzturēt sakarus ar pašvaldību un nepieciešamības gadījumā sniegt jebkādu atbalstu,” par darbu ugunsgrēka teritorijā Ramatas pagastā informē Rietumvidzemes reģiona meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Vilmārs Katkovskis.

helikopters img 20180802 wa0004

“Ievērojamu atbalstu dzēšanas darbos saņemam arī no mūsu uzņēmuma sadarbības partneriem, kas veic koku ciršanu, lai nodrošinātu piekļuvi dzēšanas vietai un nodrošinātu drošu perimetru degšanas vietai, kā arī palīdz ar ūdens piegādi un veic virkni citu darbu, kas palīdz gan ierobežot, gan dzēst meža ugunsgrēku. Neatsverams atbalsts meža ugunsgrēku dzēšanā vietās ar ierobežotu piekļuvi ir palīdzība no gaisa – helihopteri ar ūdens maisiem,” turpina Mārtiņš Gūtmanis.

Raugoties tuvāko dienu laika prognozēs, LVM atgādina – esiet ļoti uzmanīgi mežā ar uguni! Atcerieties, ka šajā ugunsnedrošajā laika posmā mežos ir aizliegts kurt ugunskurus ārpus speciāli tam ierīkotām vietām, nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus, braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu ārpus ceļiem, jo katrs nomests sērkociņš, kūpošs izsmēķis vai motora dzirkstele var būt cēlonis lielai nelaime!