29 • 03 • 2018

Sākusies tiešraide no mazo ērgļu ligzdām

Schreiadler Paar mit etwa 2 Wochen alten Jungvogel 3

Jau trešo gadu AS “Latvijas valsts meži” īsteno projektu “Putni un zvēri purvā un mežā”, kas arī šogad ikvienam interesentam ļauj vērot notikumus dabā. Īpaši interesanti notikumi ik gadu vērojami mazo ērgļu (Clanga pomarina) ligzdās.

Pateicoties modernajām kamerām un ātrajam interneta pieslēgumam, aktualitātes ērgļu ligzdās iespējams vērot augstā izšķirtspējā – tiešraides laikā pieejams kvalitatīvs attēls un skaņa. Kameras ir mazas, tāpēc tās uzstādītas vien aptuveni metra attālumā no ligzdām, tādā veidā netraucējot putnus.

Šogad mazo ērgļu ikdienu iespējams vērot divās ligzdās. Putni, kas jau iepriekš mitinājušies ligzdā apses žāklē, iemantojuši vārdus Trīne un Trīzelnieks, taču pāris, kas iecienījis dzīvi egles zaros, tiek lepni saukts par Betiņpāri.

 VĒRO TIEŠRAIDI 

“Mazie ērgļi ligzdošanas vietās Latvijā ierodas jau aprīļa pirmajās dienās, taču intensīva atlidošana ir sagaidāma ap 10. aprīli un sekojošajā nedēļā,” stāsta LVM vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis.

mazie ergli 09

Lai video kamerās ieraudzītu putnu rosību, pēc putnu atlidošanas tiešraidei ieteicams pieslēgties agrā rīta stundā. Līdz olas iedēšanai mazie ērgļi savās ligzdās uzturas vien no krēslas līdz agrai priekšpusdienai, bet atlikušajā dienas laikā putni barojas tuvējā apkārtnē.

Mazais ērglis ir viena no apdraudētākajām plēsīgo putnu sugām Eiropā, taču Latvijā tā ir visbiežāk sastopamā ērgļu suga. Latvijā atrodas sugas populācijas centrs ar aptuveni 4000 ērgļu pāriem. Zināmās ligzdošanas vietas tiek aizsargātas, veidojot mikroliegumus un teritorijas dzīvotņu aizsardzībai.

Lasīt vairāk: