28 • 03 • 2018

Latvijas Nacionālajai bibliotēkai nodotas vēsturiskas liecības par Kurzemes mežiem

IMG 7670

Trešdien, 21. martā AS "Latvijas valsts meži" (LVM) pārstāvji tikās ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Krājuma attīstības vadītāju Aiviju Everti, lai bibliotēkas rīcībā nodotu LVM Dienvidkurzemes reģiona klientu centrā atrastos vēsturiskos materiālus – 8 kartes un 10 grāmatas.

"Dāvinājums ietver četras dažādos gados ar roku zīmētas Klīves mežniecības kartes. Pirmā no tām ir datēta ar 1850. gadu, jaunākā ar 1948. gadu. Šie dati pētniekiem ļauj izsekot vienas teritorijas mežaudžu un zemes lietojuma izmaiņas viena gadsimta ietvaros. Interesanta ir arī izmērā nelielā, ar roku zīmētā Liepmuižas Dunduru karte un 20. gadsimta 30. gados veidotās trīs Kurzemes mežniecību karšu kopijas," stāsta Aivija Everte.

IMG 7673

Starp muzejam nodotajām grāmatām ir Vācijā, 1934. gadā izdotā grāmata par meža zvēru medīšanu, 19. gadsimta latviešu dzejnieka, grāmatu izplatītāja un tulkotāja Anša Leitāna no vācu valodas tulkotais sprediķu krājums, Baltijas Mežu savienības 1903. gadā izdotā rokasgrāmata, kā arī vairākas citas grāmatas, kas papildinās LNB vēsturisko krājumu.

“Izsakām pateicību LVM par dāvinājumu Latvijas Nacionālajai bibliotēkai! Saņemtie materiāli ir nozīmīgs papildinājums bibliotēkas karšu krājumam un vērtīgs informācijas avots studentiem, pētniekiem un citiem interesentiem,” turpina eksperte. 

LVM Dienvidkurzemes reģiona klientu centrs ierīkots Kazdangas pagasta Boju muižas pils telpās. Gadsimtu garumā vairākkārt mainījušies ēkas saimnieki – Otrā Pasaules kara laikā muižā atradās kara hospitālis, pēckara gados tā tika izmantota kā vietējā kolhoza noliktavas, bet līdz 2004. gadam muižas vēsturiskajā būvē bija iekārtots Meža muzejs.